Homme Postimehes: Eesti narkoärikate ebaõnnestumiste jada Soomes

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: SCANPIX

Helsingi vanglas istuv jõhkardist kriminaal Jaak Tarvis keeldub enesele tunnistamast, et tema juhitud rahvusvaheline narkoäri kukkus kokku tema oma rumaluse ja sõbramehe vägivaldsuse tõttu. Tarvis väidab, et politsei mõtles kogu loo hoopis välja.

Et Tarvise (31) jutt on ennastõigustav, otsustas sel nädalal Helsingi kohus, kui kogu narkojõugu pikaks ajaks vangi mõistis.

On ilmselge, et konspiratsioon, mille Tarvis vahelejäämise vältimiseks välja mõtles, ei olnud erakordselt nutikas. Mees ise arvab muidugi teisiti. Tema uimastiäri oli Eesti keskkriminaalpolitseile otsekui peopealt jälgitav. Omavahelises suhtluses ristisid uurijad selle irooniliselt «kalevipoegade» narkoäriks Soomes. Tõsi, reaalselt käis kriminaalsest seltskonnast Soomes tööl vaid üks.

Isegi siis, kui narkoketi eri lülid juba «põlesid» ja kinni nabiti, üritas Helsingi vanglas narkoäri juhtinud Tarvis organiseerida telefonitsi uue narkolasti Soome jõudmist. Kriminaalses mõttes on sellele raske anda teist hinnangut peale rumaluse.

Võib-olla ongi liig eeldada konspiratsiooni mehelt, kes kümme aastat tagasi jõudis Eesti kriminaalkroonika veergudel avalikkuse ette uudisega, mis rääkis, kuidas ta vägistas harjavarrega Raplamaal ühe noormehe. See süüdistus lõpuks kohtusse ei jõudnud, kuid muude kuritegude eest mõisteti Tarvisele viie aastane vangistus.

Tema narkoäri Soomes oli muidugi suur samm tõsisema kuritegevuse suunas. Seda kinnitab kasvõi fakt, et uimastiäri vastaspool ehk tellija oli kurikuulus motojõuk Bandidos Soomes.

Loe lähemalt neljapäeval Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles