Koolidirektori vallandamine puhus Narvas lõkkele skandaali

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linn
Narva linn Foto: Karli Saul / SCANPIX

Narva linnavalitsus vallandas kõigest kaks kuud töötada jõudnud Kreenholmi gümnaasiumi direktori Henri Kallaste. Osa kolleege ähvardas, et nad ei tule protestiks tööle.

Segadus algas uuest kohvimasinast, millega uus juht leevendas õpetajate toas kogunenud pingeid, kirjutab Põhjarannik.

Tänasest ei ole Henri Kallaste enam Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktor. Narva linnavalitsuse kultuuri- ja haridusosakonna juhataja Viktoria Lutus rakendas tema suhtes õigust lõpetada töösuhe neljakuulise katseaja jooksul. Tosinkonna pretendendi seast välja valitud Kallaste võeti tööle 18. märtsil. Enne seda on ta juhtinud Tapa vene ja Kunda ühisgümnaasiumi.

Konkursi korraldas gümnaasium pärast direktor Gennadi Bõkovi skandaalset vallandamist 2013. aastal usalduse kaotuse ja tööandja usaldusväärsuse õõnestamise eest kolmandate isikute silmis. Sellele eelnes töös puuduste avastamine ja pikaleveninud konflikt ametiühingutega. Bõkov on praeguseni kahtlustatav kooli raha oletatavas omastamises.

Uue direktori kohta selgus, et ta allkirjastas Citadele pangaga dokumendi liisingu- ja käenduslepingute sõlmimise volituste ja kavatsuste kohta. Millegi konkreetse ostu küll ei mainita, ent gümnaasiumisse sigines nädala eest uus kohviautomaat, millest linnavalitsus sai teada juba õiguskaitsjate kaudu.

Eksimine on keelatud

Osa gümnaasiumi töötajaist − need 24, kes omal ajal kaitsesid Bõkovit ja nüüd Kallastet −, tulid eile kultuuri- ja haridusosakonna juhataja Viktori Lutuse kabinetti selgitusi nõudma, ähvardades koguni kolmapäeval, järjekordse riigieksami päeval, tööle tulemata jätta.

Lutus selgitas, et Kallaste vallandati katseaja ebarahuldavate tulemuste pärast.

«Nõudsime direktorilt selgitusi kahes küsimuses,» ütles Lutus Põhjarannikule. «Üks neist puudutab riigieksamite korraldust. Põhimõttelisem oli siiski koolile finantskohustuste võtmist puudutava dokumendi allkirjastamine. Tal ei ole selliseid volitusi ehk tegu on suure finantsdistsipliini rikkumisega. Sellised volitused on vaid Narva linnavolikogul,» täpsustas Lutus, tuletades meelde, et tema kohus on teha järelevalvet ja just viimase puudumist heideti linnavalitsusele ette eelmise direktoriga seotud skandaali ajal.

Kallaste kaitsjate väitel on direktor süüdi lavastatud ja nad viitasid õppealajuhatajale Irina Janovitšile, kes kandideeris samuti direktori kohale. Lutus märkis vastuseks, et saatuslik dokument kannab direktori ja mitte kellegi teise allkirja.

«Inimene võis ju midagi rikkuda, aga ta ei tapnud, röövinud, vägistanud ega harrastanud kabinetis pedofiiliat,» pahandas gümnaasiumi sotsiaalpedagoog Marina Vetšer. «Ta tahtis teha midagi kollektiivi heaks. Võib-olla ta eksis, aga kus on noomitus, hoiatus, ettekirjutus?»

Lutus selgitas, et Kallaste ei tohi eksida just eelneva direktoritöö kogemuse tõttu ja juhtum on liiga tõsine.

Kool on taas võimuvaakumis

Kuigi gümnaasiumi töötajad üritasid linnavalitsust mõjutada, kinnitas Viktoria Lutus, et ta ei tagane ja direktori ametikoha täitmiseks kuulutatakse välja uus konkurss.

Kallaste loodab siiski, et tal lubatakse Kreenholmi gümnaasiumi edasi juhtida.

Kallaste tõlgendab saatuslikku kohvimasinaostu teisiti. Tema sõnul võttis ta aparaadi enda nimel kolmeks aastaks rendile hinnaga 38 eurot kuus pluss käibemaks. Õpetajad maksavad vabatahtlikult 0,5 eurot kohviraha.

«Seda soovisid õpetajad ise, et õpetajate tuppa tagasi tulla ning normaalsete inimeste moodi elada-töötada,» ütles eksdirektor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles