G20 võttis pankade suhtes karmi tooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama G20 kohtumisel.
USA president Barack Obama G20 kohtumisel. Foto: SCANPIX.

Maailma juhtivate majanduste liidrid nõudsid eile pankadele karme kapitalireegleid, mis tagaksid piisava puhvri tulevaste kriiside puhuks.


Samas anti märku, et reeglite jõustumine võtab veel aega. Ühtlasi leppis G20 kompromissi korras kokku vähendada eelarvepuudujääke aastaks 2013 poole võrra, kattes vähemalt ajutiselt kinni lõhed Euroopa riikide – nagu näiteks Saksamaa – ja USA ning teatud arenevate turgude vahel.

USA president Barack Obama väitel eelarvete küsimuses lahkarvamusi ega tüliküsimusi ei tõusnud. Ta väitis, et G20 üksmeel on «kindel ja vankumatu». Samas kasutas ta võimalust hoiatada teisi riike, et nood peaksid edendama sisenõudlust.

«Ükski riik ei tohiks eeldada, et jõukust saab ehitada USAsse eksportimisele,» ütles ta. Briti peaminister David Cameron ütles pankade kapitalinõuete kohta järgmist:

«Kuigi reeglid peavad olema karmid, tuleb meetmete ajastus hoolikalt läbi mõelda ning jälgida, et me rahabaasi kokku ei kuivataks.»

Pankade esmase omakapitali suhe riskiga kaalutud aktivatega on hetkel 2 protsenti. See protsent tõenäoliselt kahekordistub ja võib kasvada ka edaspidi. Et käimasolevatele tehnilistele diskussioonidele poliitilist hoogu lisada, ütles G20 oma avalduses:

«Pärast seda, kui reformid täiel määral on rakendatud, tõuseb kapitalimäär oluliselt. Tunduvalt paraneb ka kapitali kvaliteet.»

Selle üle, mida konkreetselt kapitalipuhvriks lugeda võib, vaidlused esialgu jätkuvad. Varasemalt oli uute kapitalistandardite kehtestamise tähtajaks seatud aasta 2012.

Käesolevaga on G20 oma sõnastust lahjendanud ja viitab antud aastanumbrile kui «sihile ja eesmärgile». Samas üritatakse rahustada üksikuid riike, kes on hädas oma nõrkade pankadega.

«Uute globaalsete reeglite rakendamisel võetakse arvesse erinevaid lähtepunkte ja olustikke, mistõttu standardid algstaadiumis varieeruvad. Aja jooksul aga erinevused kaovad ja standardis ühtlustuvad,» kinnitab G20.

Samas võtmes võttis sõna ka USA, kes andis teada, et sealseid suurpanku ootab oodatust karmim kapitaalremont.

Rahandusministri abi Neal Wolin ütles: «Vastuvõtmisel olevas pangandusreformi eelnõus on selgesõnaliselt ära toodud, et kongress nõuab teatud ettevõtetelt palju enam ja palju parema kvaliteediga kapitali.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles