Johan Bäckman: mind saadeti Moldovast välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman
Johan Bäckman Foto: SCANPIX

Soome vasakpoolne ühiskonnateadlane ja aktivist Johan Bäckman oli Moldovas konverentsil, kuid ta saadeti sellest riigist välja.

Bäckman oli enda sõnul eile tagasiteel Lõuna-Moldovast, kui selle riigi julgeolekuteenistus ta auto kinni pidas, edastab iltasanomat.fi.

Soomlase sõnul sai ta käsu Moldovast ostekohe lahkuda.

«Moldova julgeolekuteenistuse ametnikud pidasid mind kinni ja teatasid, et mul tuleb lahkuda. Kui küsisin põhjendust, siis näidati mulle ametlikku dokumenti, mis oli rumeenia ja inglise keeles. Selles seisis, et olen Moldova julgeolekule ohuks ja selle tõttu väljasaadetav. Lisaks kehtestati mulle viie aasta pikkune sissesõidukeeld,» teatas Bäckman.

Politsei toimetas soomlase Chisnau lennujaama.

Bäckmani sõnul otsiti seal ta pagas ja konverentsimaterjalid läbi. Teda sunniti ostma pilet esimesele Venemaale Moskvasse suunduvale lennule. Soomlase kinnitusel ei saanud ta isegi hotelli oma asjade järele minna, vaid Moldova võimuesindajad tõid need talle lennujaama.

Bäckmani kinnivõtmisest edastas teate ka Venemaa uudisteagentuur Itar-Tass.

Bäckman kahtlustab, et tema Moldovast väljasaatmise põhjuseks on sealsel konverentsil tema poolt esitletu ning kohalikule meediale antud intervjuud.

«Moldovlastele ei meeldi minu poliitilised vaated. Olen Euraasia integratsiooni pooldaja ja selgitasin seda ka kohalikule meediale. Minu nägemuse kohaselt peaks Transnistria ja Gagauzia liituma Venemaaga,» nentis Bäckman.

Transnistria asub Valgevene-Ukraina piiri ääres ning see piirkond kuulutas end iseseisvaks 1990. aastal. Samas ei ole mitte ükski riik selle iseseivust tunnustanud, isegi Venemaa mitte. 2006. aastal Transnistrias läbi viidud referendum näitas, et kohalikud soovivad Venemaaga liitumist.

Gagauzia on Lõuna-Moldova autonoomne piirkond, millel on näiteks oma lipp ja politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles