Tšehhi sai uue peaministri

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petr Nečas (vasakul) ja president Václav Klaus.
Petr Nečas (vasakul) ja president Václav Klaus. Foto: SCANPIX

Tšehhi president Václav Klaus nimetas riigi uueks valitsusjuhiks parempoolse Kodanike Demokraatliku Partei esimehe Petr Nečase.

Ceskenoviny.cz teatel alustab Nečas koalitsioonivalitsuse moodustamiseks läbirääkimisi erakonnaga Traditsioon, Vastutustunne, Heaolu 2009 (TOP 09) ning paremliberaalse parteiga Avalikud Asjad.

Mõlemad erakonnad on parempoolse suunitlusega. Kristlikust ja Demokraatlikust Liidust eraldunud TOP 09 liidriks on Tšehhi endine välisminister Karel Schwarzenberg ning erakond on populaarne eelkõige noorte seas.

Mullu peaministriks tõusnud vähetuntud majandusteadlane, parteitu Jan Fischer pidi riiki juhtima kuni 2009. oktoobris toimuvate ennetähtaegsete parlamendivalimisteni, kuid valimised lükati edasi ja Fischer täitis peaministri ametiülesandeid kuni läinud reedeni, mil tema juhitav valitsus tagasi astus.

President Klaus ütles Nečase ametisse nimetamisele eelnenud kõnes, et viimane on juba kuues peaminister, kelle ta on oma ametiaja jooksul valitsusjuhiks nimetanud. Klaus valiti riigipeaks esmakordselt 2003. aastal ning ta täidab presidendi ülesandeid kuni 2013. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles