Video: vaata, millest rääkis Ilves Maailmapangas

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Erik Prozes / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves sidus eelmisel nädalal Maailmapanga peakorteris peetud kõnes, kus ta selgitab, kuidas Eesti IT-lugu alguse sai, oma isikliku kogemusega.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Ilves ütles, et teda õpetas programmeerima matemaatikaõpetaja, kui ta oli vaid 13-aastane.

Tema sõnul oli tal hiljem ülikoolis programmeerimist juba õppida lihtne. Kuigi see oli koolis õpitust erinev, jäi loogika samaks. Ilves mõistis, et kõik inimesed peaksid programmeerimist oskama.

Eesti arenes Ilvese sõnul väga aeglaselt Nõukogude Liidu all, aga taasiseseisvunud Eestis hakati teadlikult panustama infotehnoloogia arendamisse.

Kuigi 2000. aastaks sai Eestis juba makse internetis maksta ning koolides oli internetiühendus, läks asi just sel ajal tõsisemaks.

Mõisteti, et veebiturvalisuse juures on kõige olulisem identiteedi kindlustamine. «Kõik, mis arvutiturvalisust puudutab, põhineb sellel: võimalus siseneda vale identiteediga.»

Et seda vältida, muudeti Eestis ID-kaartide omamine kohustuslikuks. «Me tegelikult kopeerisime selle idee soomlastelt,» ütles Ilves.

Ilves pidas kõne inglise keeles.

Maailmapanga president Jim Yong Kim tegi eelmisel nädalal Washingtonis toimunud kohtumisel Ilvesele ettepaneku hakata kaasjuhtima maailma arenguaruande nõukoda.

Loe ka Maailmapanga analüütiku Swati Mishra ülevaadet Eesti eduloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles