Olekas: kaasmaalaste kaitsmine võib saada interventsiooni ettekäändeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (vasakul) koos Briti kolleegi Philip Hammondiga 2. mail Šiauliais.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (vasakul) koos Briti kolleegi Philip Hammondiga 2. mail Šiauliais. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini uus doktriin venekeelsete kogukondade kaitseks välisriikides võib anda ettekäände sekkumiseks Balti riikides, hoiatas Leedu kaitseminister Juozas Olekas.

«Putini uus doktriin, mille kohaselt Kreml on kohustatud kaitsma oma kaasmaalasi välisriikides, seab meid uude olukorda. See võib anda Putinile ettekäände sekkumiseks, et kaitsta venelasi või venekeelseid elanikke ka Baltimaades,» ütles Olekas pühapäeval Vilniuses NATO parlamentaarse assamblee kaitse- ja julgeolekukomitee kohtumisel.

Leedu kaitseminister rõhutas, et mängureeglid on muutunud ning et kõik NATO liitlased peavad mõistma vajadust leida kohased vahendid uuele julgeolekuolukorrale reageerimiseks.

Olekas meenutas, et Balti riike ja Poolat on peetud aastaid paranoiliseks ning soovitatud lõpetada Venemaa provotseerimine.

«Venemaa viib praegu ellu kümneaastast relvajõudude kaasajastamise programmi, mis pöörab erilist tähelepanu loodesuunale, eeskätt Kaliningradi oblastile,» ütles kaitseminister.

Olekas rõhutas sõnavõtus ka Vene ja Valgevene relvajõudude integreerimist. Moskva kavatseb selle aasta lõpuks rajada Valgevene territooriumil lennuväebaasi oma hävitajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles