Andmekaitse: õpilasi ei tohi klassiruumis pidevalt kaameraga jälgida

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera
Turvakaamera Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul on turvakaamerate kasutamine kooli territooriumil turvalisuse tagamiseks ja õppeotstarbel filmimiseks mõistetav, kuid õpilaste ja õpetajate pidev jälgimine klassiruumides kogu koolipäeva vältel ei ole õige.

Kool peab tõsisemalt arvestama turvakaamerate kasutamise eesmärgiga ja kaamera üldjuhul klassiruumi ei sobi, teatas andmekaitse inspektsioon.

Andmekaitse Inspektsioon vaagis täna esimesi tulemusi turvakaamerate kasutamise osas. Eelkõige puudutab see probleem koole, kus juhtkond on otsustanud kooli territooriumile paigaldada jälgimisseadmed, milleks annab õiguse põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, põhjendusega ennetada ohustavaid olukordi ja kiiresti reageerida, kui selleks tekib vajadus.

See võimalus tekitab aga sageli kiusatust sel teel saadud andmeid kasutada laiemalt, küll distsipliini tagamiseks, tööaja kontrollimiseks ja tülide lahendamiseks ning sealjuures kiputakse unustama jälgimisseadmestiku kasutamise esialgset eesmärki ning isikuandmete kaitse seaduse nõudeid.

Kontrollreidil osalenud andmekaitse inspektsiooni vaneminspektori Sirje Biini sõnul on õpilaste, õpetajate ja teiste koolitöötajate õigus eraelu puutumatusele ja õpetamise vabadusele kaalukamad kui vajadus pideva jälgimise järele.

«Klassiruumides piirab videovalve mitte ainult õpilaste väljendus- ja õppimisvabadust, vaid ka õpetamisvabadust. Tundide ajal klassiruumis toimuva jälgimist ei saa põhjendada seaduses lubatud turvalisuse tagamisega, sest turvalisuse peab suutma tagada õpetaja,» ütles ta.

Kaamerate kasutamise kontrollimise protsess on alles algstaadiumis ning lisaks koolidele jätkab inspektsioon taolist kontrollimist ka asutustes, et ennetada tööandjate poolset töötajate jälgimisel saadud teabe väärkasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles