Ilves kohtub Varssavis Obamaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves osaleb Poola riigipea Bronisław Komorowski kutsel täna Varssavis Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama töölõunal Kesk- ja Ida-Euroopa riikide liidritega.

Kohtumise teemadeks on Venemaa vägivaldne tegevus Euroopas piiride muutmisel ja sellest alguse saanud Ukraina kriis, energiajulgeolek ning valmistumine sügiseseks NATO tippkohtumiseks Wales’is, samuti alliansi usutava kohaloleku nähtavus Kesk- ja Ida-Euroopas.

Seekordne kohtumine toimub oluliselt teises rahvusvahelises olukorras, kui eelnevad samasugused Prahas, Varssavis ja Bratislavas.

Nii sai Eesti riigipea neli aastat tagasi Prahas – Kesk- ja Ida-Euroopa 11 presidendi või valitsusjuhi ja USA presidendi kohtumisel – öelda: «Euroopa julgeolek oli probleem kuni külma sõja lõpuni, nüüd on see probleem NATO ja Euroopa Liidu laienemisega lahendatud, meil kõigil tuleb mõelda uutmoodi ja nii on Atlandi-üleste suhete tulevik uute probleemide ühises lahendamises.» Nüüdseks on Venemaa tegevus Krimmi annekteerimisel ja relvastatud separatistide toetamisel Ida-Ukrainas põhimõtteliselt muutnud kogu Euroopa julgeolekupilti, mis ongi Varssavi kohtumine lähtepunktiks.

Tänase kohtumisega meenutatakse ka 25 aasta möödumist Poola vabadest parlamendivalimistest, mis kujunesid kommunistliku režiimi lõpuks selles riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles