Hiinas blokeeris Tiananmeni veresauna aastapäeva eel Google’i teenused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1989. aasta 5. juunist pärit ikooniline arhiivfoto Hiina Tiananmeni veresaunast.
1989. aasta 5. juunist pärit ikooniline arhiivfoto Hiina Tiananmeni veresaunast. Foto: SCANPIX

Hiina blokeeris Tiananmeni väljaku veresauna 25. aastapäeva eel mitmed Google’i veebilehted.

Hiina takistab juurdepääste mitmetele lehekülgedele, ka Youtube’ile ja Twitterile, kasutades selleks «Suure Tulemüürina»  tuntud süsteemi.

Hiina internetiblokke jälgiva ühenduse Greatfire.org teatel on nüüdseks kõik välismaised versioonid Google’ist blokeeritud. Need leheküljed muutusid hiinlastele kättesaadavaks 2010. aastal pärast seda, kui tehnoloogiagigant Hiinast tagasi tõmbus.

Hiinas on blokeeritud valimatult kõik Google’i teenused kõigis riikides, olgu need krüpteeritud või mitte, seisis greatfire.org teates.

25 aastat tagasi alustasid tänasel päeval Hiina Rahvavabariigi väed Pekingis Tiananmeni protestimeeleavalduste verist mahasurumist, eriti veriseks muutusid need 4. juunil.

Google’i teatel nemad teenust ei seisanud. Kontrollisime põhjalikult ja meie poolel pole midagi valesti, sõnas Google’i pressiesindaja uudisteagentuurile AFP, lisades, et Google’i teenused on Hiinas siiski osaliselt kättesaadavad.

Hiina valitsus vastab päringutele blokeeritud veebilehtede kohta tavaliselt põhjendusega, et tegeleb seadusega lubatud interneti ohjamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles