Eva Ensmann: palun vasta eesti keeles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Turistide jaoks on Eesti suurepärane koht reisimiseks. Eelkõige teeb selle lihtsaks asjaolu, et paljud eestlased oskavad nii mitut võõrkeelt, eriti need, kes töötavad turismisektoris ja teeninduses. Eriti hästi tuleb see esile nüüd, kui Eestis on algamas turistide hooaeg, ja sel suvel tuleb neid kindlasti rohkem, sest toimub laulupidu. Aga mõnikord on parem rääkida võõrastega eesti keeles. Näiteks kui keegi hakkab rääkima teiega eesti keeles. Nagu me kõik teame, on eesti keelt väga raske selgeks õppida. Kui keegi on kulutanud energiat ja aega, et õppida eesti keelt, siis nad väärivad võimalust proovida oma oskusi. Selge see, et nad ei õppinud eesti keelt juhuslikult. Nende valik rääkida eesti keeles tähendab, et nad tahavad harjutada oma keeleoskust koos kodueestlasega. Kui keegi räägib eesti keeles, siis minu soov oleks, et eriti teenindajad vastaksid eesti keeles.

Eestlasi on nii vähe, et mõnikord on raske neid mujalt maailmast leida. Võib-olla on see kellelgi esimene kord olla Eestis ja olla ümbritsetud eesti keelest. Palun ärge purustage nende põnevust, sest see juhtub, kui vastatakse nende emakeeles; see on masendav.

Välismaalase aktsent võib olla peaaegu arusaamatu ja tihti ei pruugi ta vallata eesti keele grammatikat, aga kõige tähtsam asi on, et ta proovib eesti keeles suhelda. Tänutäheks võiks anda selleks võimaluse, vastates eesti keeles. Mõned ütleksid, et viisakuse pärast peaks vastama samas keeles, milles räägiti. Võib-olla vestlus peatub kohe, aga selle pärast ei peaks muretsema. Kui kõneleja tõesti ei saa aru, millest jutt on, või ei taipa, mida järgmiseks ütelda, siis ta kindlasti küsib, kas oleks võimalik vestelda mõnes muus keeles. Nüüd võib näidata oma laia võõrkeeleoskust. Sel suvel tuleb siia palju väliseestlasi, et võtta ette palverännak laulu- ja tantsupeole. Nad tahavad väga rääkida siin eesti keeles, või pigem tahavad proovida rääkida eesti keeles. Palun kõigile turistidele võimalust saada siit toredaid kogemusi, kaasates ka neid, kes tahavad rääkida eesti keeles. Need, kes on kulutanud energiat ja aega, et õppida eesti keelt, on juba Eesti poolt ning ebakindlal ajal on Eestil tarvis nii palju sõpru kui võimalik. Võib-olla on välismaalasega raskem eesti keeles vestelda, aga see hea tunne, mis temas tekib, on hindamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles