Obama Poolas: USA pühendumus Ida-Euroopa julgeolekule on pühamast püham

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronisław Komorowski täna USA riigipead Barack Obamat Varssavis tervitamas.
Poola president Bronisław Komorowski täna USA riigipead Barack Obamat Varssavis tervitamas. Foto: SCANPIX

Poolasse täna visiidile saabunud USA president Barack Obama ütles, et USA pühendumine Ida-Euroopa julgeolekule on Ukraina kriisi taustal pühamast püham.

«Meie pühendumine Poola ning meie teiste Kesk- ja Ida-Euroopa liitlaste julgeolekule on meie enda julgeoleku nurgakivi ning see on pühamast püham,» ütles Obama pärast kohtumist USA ja Poola F-16 pilootide ühisüksusega.

Obama lisas, et talle on eriline au külastada Poolat ajal, mil riik tähistab Poola demokraatia taassünni 25. aastapäeva.

Obama ütles, et USA ja NATO on suurendanud Ukraina kriisi ajal julgeolekutoetust Poolale, ning lisas, et teatab täna uute ressursside eraldamisest Ida-Euroopa julgeolekule.

USA ametiisikud on nimetanud Obama täna alanud ringsõitu Euroopas USA julgeolekugarantiide sümboolseks kinnituseks.

Poola president Bronisław Komorowski ütles Obamat tervitades, et Poola ja terve regiooni julgeoleku juured on koostöös Ühendriikidega.

Ühendriikide presidendil on täna kavas ka kohtumine Poola peaministri Donald Tuskiga. Seejärel osaleb ta aukülalisena Varssavi kuningapalees peetaval galaüritusel, millega tähistatakse 25 aasta möödumist Poola esimestest kommunismijärgsetest vabadest valimistest.

Varssavi presidendipalees peetaval kohtumisel Obama ja Komorowski kohtumisel osalevad Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi, Eesti, Ungari, Läti, Leedu, Rumeenia ja Slovakkia kõrged esindajad.

Lisaks kasutab USA riigipea Varssavi väisamist võimalusena kohtuda homme Ukraina presidendiks valitud Petro Porošenkoga.

Samal päeval esineb Obama Poolas ka märgilise kõnega.

Seejärel suundub ta Brüsselisse juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumisele, kus USA kavatseb survestada oma Euroopa liitlasi hoidma majanduslikku survet Venemaale.

Nädala teises pooles külastab Obama Prantsusmaad, kus tal on kavas kohtumine oma sealse kolleegi François Hollande'iga ning osaleda Normandia dessandi 70. aastapäeva üritustel.

Normandias saab USA president teiste seas kokku ka oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga. Oodatakse küllaltki jäist kohtumist, sest Ühendriigid on üritanud Vene riigijuhti mitu kuud isoleerida ning kehtestanud tema lähikonna suhtes sanktsioonid.

Valge Maja on teatanud, et Obama ja Putini kahepoolset kohtumist kavas ei ole, ent ei ole välistanud mitteametlikku kohtumist mälestusürituste veerel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles