Eestlasest OSCE vaatleja: propagandasõda Ukrainas käib täie hooga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid Donetskis.
Separatistid Donetskis. Foto: SCANPIX

Äsja Ida-Ukrainast OSCE vaatlusmissioonilt naasnud vaatleja Kristina Kallase sõnul on riigis toimuvast raske saada objektiivset pilti, sest propagandasõda peavad nii Venemaa, separatistid kui ka Ukraina.

Kallas rääkis «Aktuaalse kaamera» otse-eetris antud intervjuus, et ta viibis kaks kuud presidendivalimiste vaatlejana Donetski naaberoblastis Zaporižžjas, kus on väga rahulik, valimised möödusid tõrgeteta ning sõjategevust ei toimu, samas kui Donetsk ja Lugansk on Ukraina riigi jaoks tõsised murekohad, vahendas ERR Uudised.

Ka mai lõpus Eestisse naasnud välisministeeriumi nõunik Sven Mäses viibis Ukrainas lühiajalise vaatlejana. Tema vaatluspiirkonnaks oli Dnepropetrovski oblastis asuv tööstuslinn.

Ta ütles Postimehele, et linnas Krivoi Rogi ehk «kõver sarv» oli olukord kontrolli all ja ta ei tundnud hirmu kinnipidamise ees. «Ühtegi OSCE lühiajalist vaatlejat ei ole kinni võetud. Sellist hirmu ei olnud.»

Kallas tõdes, et sellest oli Ukrainas raske aru saada, mis seal tegelikult toimub: «Väga raske on saada selget pilti, mis seal toimub, sest propagandasõda käib täie hooga ja mitte ainult Venemaa või separatistide poole pealt, vaid samamoodi Ukraina poole pealt.»

Donetskis tegutsevaid rühmitusi on OSCE vaatleja kinnitusel palju ning infot tuleb neilt omakorda väga erinevat. Kallas märkis, et kuigi on suur hulk kodanikke, kes tervitavad separatistide tegevust, siis samas ei saa öelda, et seda teeks suurem osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles