Folgipealik mitme tule vahel

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg lubab oma eksimused linnapeana heastada ning olla edaspidi rohkem ametile pühendunud. Ka loobub ta pärimusmuusika keskusest saadavast palgast.
Ando Kiviberg lubab oma eksimused linnapeana heastada ning olla edaspidi rohkem ametile pühendunud. Ka loobub ta pärimusmuusika keskusest saadavast palgast. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnapead Ando Kivibergi ootab homsel erakorralisel istungil ees umbusaldusavaldus. Seitse kuud Viljandi linna juhtinud folgipealik Ando Kiviberg on sattunud nii opositsiooni kui ka koalitsioonipartnerite kriitika alla, süüdistatuna peamiselt linnajuhtimise tagaplaanile jätmises.

Juba võimuliidu loomise järel läinud aasta novembris viitasid Kivibergi koduerakonna Isamaa ja Res Publica Liiduga Viljandis võimu jagavad sotsiaaldemokraadid, et linnapeatöö on mehel muude asjatoimetuste kõrval unarusse jäänud ja sellest tuleb varem või hiljem jama. Nad kurtsid korduvalt, et Kiviberg pole linna asjade ajamiseks kättesaadav, ei suhtle oma inimestega, pole meeskonnamängija ega süvene.

Võib olla juhus, et Reformierakonna algatatud homne umbusaldusavaldus tabab ootamatult sama märki, mida on viimaste kuude jooksul püüdnud sihtida ka sotsiaaldemokraadid. Või teevad sotsid ja Reformierakond samamoodi kui riigi valitsemisel koostööd ka Viljandis ja püüavad linna üle võtta?

«Kõik räägivad kõikidega,» ütles sotside Viljandi piirkonna juht Randel Länts eile päeval võimalikku võimuvahetust kommenteerides. «Mis peaks olema meie huvi praegu võimuliitu lõhkuda? Meil seisavad ees kohtumised linnapeaga ja selgub täna-homme, milline meie otsus saab olema.»

Kiviberg kaldus enne eileõhtust kohtumist koalitsioonipartneritega arvama, et liit siiski jätkab. «Süüdistused tulenevad minu kogenematusest selles ametis ja kerkinud kahtlustuste taustal ei ole partneritel kindlasti kerge. Et mind toetada, peavad nad veenduma, et kõik minu otsused on ausad ja sündinud headest kavatsustest,» ütles Kiviberg.

Kaks palka linna rahakotist

Ja pärast paaritunnist kohtumist oligi eile õhtul õhk puhtam: suure tõenäosusega sama võimuliit jätkub. Kuigi eelnevad päevad, kuud olid kõhklusi täis. Lisaks juhtimisstiilile on süüdistajate sõnul lootusetult puntras Kivibergi praegune poliitikuelu ja 21 aastat kestnud töö Viljandi pärimusmuusika festivali juhina. Esiteks saab Kiviberg lisaks linnapea töötasule palka ka Eesti Pärimusmuusika Keskusest, mida omakorda toetab linn. Ehk linna toetus läheb Kivibergi palgaks. Kiviberg ütles eile kohtumisel võimupartneritega, et loobub 1500-eurosest palgast ja 175-eurosest isikliku sõiduauto kasutamise kompensatsioonist, mis kaasnesid tööga pärimusmuusika keskuses.

Peale palgaküsimuse häiris mitut linnavolikogu opositsiooniliiget, aga ka Kivibergi võimukaaslasi hüpoteetiline võimalus, mis puudutab vara jaotamist keskuse likvideerimise korral.

Põhimääruses on kirjas, et pärimusmuusika keskuse vara antakse sellises olukorras üle samalaadse valdkonnaga tegelevale MTÜ-le, ja võimaliku samalaadse MTÜ tagant paistab taas Kiviberg.

Lisaks Viljandi folgi patendi küsimus: läinud aasta septembrist menetleb patendiamet Kivibergi 2013. aasta augustis esitatud taotlust, mille järgi saaks Kiviberg kaubamärkide Viljandi Folk Music Festival, Viljandi Folk ja Viljandi Pärimusmuusika Festival omanikuks. Pärast nii pikaaegset panust Eesti ühe armastatuima folgifestivali korraldamisse on tema soovis oma loogika, aga Kiviberg teavitas  kaubamärkide endale taotlemisest pärimusmuusika keskuse liikmeid ning nõukogu alles eelmisel nädalal.

«Tunnistan, et oleks pidanud infot jagama, aga otsuste puhul tuleb alati hinnata infotundlikkust ehk mis juhtub siis, kui see satub valedesse kätesse,» tõdes Kiviberg. Tal on oma käitumisele selgitus ja Kivibergi nägemust on toetanud oma avaldusega ka keskuse nõukogu liikmed.

Sotsid tundsid end omapäi

Ja veel: endiselt on suhted segased pärimismuusika aida kohvikuga. Vaidlus on vana, kestnud viis aastat, ja on see juhus või mitte – just täna esitatakse kohvikuvaidluses pärimusmuusika keskuse vastu pankrotiavaldus.

Lood on parajalt segased, mitmetahulised ja Kivibergi tegevuses on ka möödapanekuid, kuid seesuguste võimukõikumiste puhul on alati nähtav teatud muster riigi ja kohaliku poliitika, aga ka kohaliku võimu ja ärimaailma vahel.

Reformierakond hoidis Viljandi linnapea tooli alates 2005. aastast kuni mullusügiseste kohalike valimisteni. Kauaaegsed reformierakondlastest linna- ja linna osalusega ettevõtete, sealhulgas ASi Viljandi Veevärk juhid on pärast võimuvahetust linnajuhtimisest kõrvale jäetud. 2012. aastal vahetas kahtlastel asjaoludel omanikku ASile Viljandi Veevärk kuulunud atraktiivne maatükk, mis liikus Tauno Tuula perekonnaga seotud firmade kaudu viimaks tema poja Rauno Tuula kätte. Tauno Tuula oli toona Viljandi Veevärgi nõukogu ja linnavalitsuse liige. Tuula on «Viljandi Neinar Seli», kellele kuulub arvestatav osa Viljandi kesklinna kinnisvarast, sealhulgas Centrumi keskus ja bussijaama kompleks.

Kõik need IRLi esile toodud võimalikud võimuvahetuse seosed-põhjused ei kustuta aga sotside muljet, et tegelikult on viimastel kuudel linna juhtimine ja otsused jäänud nende õlgadele ning seesuguse juhtimisstiiliga pole kuigi tõhus jätkata. Koalitsioonipartnerite sõnul on olnud aegu, kus linnapea ei ole kohal ega ka kättesaadav, ning on kuhjunud hulk asju ja otsuseid, mis on jäänud lahendamata. Eilsel kohtumisel jäi aga sotsidele mulje, et muutus on võimalik.

Kiviberg lubab end muuta ja on alustava poliitikuna saanud hea õppetunni. «Valimistevahelisel ajal räägitakse palju, et miks ei tule päriselu inimesed poliitikasse ja ametisse satuvad parteide farmikasvandikud,» arutles Kiviberg. «Kõik toimuv on justkui õpikujuhtum: kui sa ei suuda vaadata probleemidele läbi kogenud poliitiku pilgu, siis leidub ikka jõud, kes paneb ühe või teise juhtumi vajalikku valgusesse ja kasutab olukorda ära. Peavad olema raudsed närvid ja mina treenin praegu enda omi.»

Viljandi linnavolikogu

Viljandi linnavolikogus on 28 kohta:

•    Isamaa ja Res Publica Liit – 8 kohta

•    Reformierakond – 8 kohta

•    Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 8 kohta

•    Keskerakond – 3 kohta

Võimul on IRLi ja SDE koalitsioon 16 kohaga.

Umbusalduse läbiminekuks on vaja 14 saadiku poolthäält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles