Lavrov: separatislike piirkondade saatus sõltub Gruusiast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas täna, et separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamine sõltub Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili käitumisest.


Lõuna-Osseetia ja Abhaasia palusid täna Venemaalt nende riikliku iseseisvuse tunnustamist ning esitasid vastava palve Venemaa riigiduuma ja föderatsiooninõukogu esimeestele ning president Dmitri Medvedevile, kuid Lavrovi sõnul lasub Gruusia riigipeal «vastutus edasise eest», vahendas AFP.

Föderatsiooninõukogu koguneb esmaspäeval erakorralisele istungile, et arutada Gruusia separatistlike alade Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamist.

Interfaxi teatel kinnitas Lavrov, et Lõuna-Osseetia turvatsooni jääb maksimaalselt 500 Venemaa sõjaväelast ning ülejäänud sõdurid naasevad kodumaale.

«Venemaa viib [Dmitri] Medvedevi ja [Nicolas] Sarkozy vahel kokkulepitud kuuepunktilist kokkulepet ellu selgelt ja ühemõtteliselt,» vahendas Reuters Lavrovi sõnu .

Lavrov lisas, et Venemaa ei soovi külmutada oma suhteid NATOga, kuid vaatamata sellele on Venemaa teatanud sõjalise koostöö katkestamisest alliansi ja selle liikmesriikidega.

«Kõik sõltub NATO eesmärkidest: kui nad eelistavad Venemaaga koostöö asemel toetada Saakašvili režiimi, siis pole meie selles süüdi,» toonitas Lavrov.

Venemaa välisministril paluti täpsustada täna Venemaa poolt ÜRO Julgeolekunõukogule esitatud Gruusia konflikti puudutavat resolutsioonikavandit, kuid Lavrov jäi seda kommenteerides napisõnaliseks ning kirjeldas seda kui «väga lihtsat» kavandit, mis põhineb Prantsusmaa presidendi kuuepunktilisel rahuplaanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles