Iseseisvuspartei pöördus häältelugemise pärast riigikohtusse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Leito
Vello Leito Foto: Liis Treimann / Postimees

Iseseisvuspartei esimees Vello Leito esitas riigikohtule Tallinna ja Ida-Viru maakonna valimiskomisjoni tegevuse peale kaebuse, kus taotleb Euroopa Parlamendi valimiste tulemuste tühistamist ning mõlemas valimiskomisjonis hääletamissedelite ülelugemist.

Tallinna linna ja Ida-Viru maakonna valimiskomisjoni poole pöördus Leito juba 28. mail ning soovis, et otsused, millega eurovalimiste tulemused kinnitati, tühistataks. Samuti taotles ta kehtivate, kehtetute ja kasutamata hääletamissedelite ülelugemist nii Tallinnas kui Ida-Virumaal.

Vabariigi valimiskomisjon, kellele Leito avaldused samuti edastas, märkis talle järgmisel päeval saadetud vastuses, et hääled on valimiskomisjonides teist korda avalikult üle loetud ning komisjonil pole võimalik tema avaldust rahuldada, sest see ei sisalda väiteid, miks häälte täiendava ülelugemise vajadust põhjendaksid. Avalduse rahuldamist ei pidanud oma vastustes põhjendatuks ka Ida-Viru maakonna ja Tallinna linna valimiskomisjon.

Leito märkis täna saadetud pressiteates, et eraldi taotleb partei ka riigikohtule esitatud kaebuses kasutamata hääletussedelite ülelugemist, sest tema sõnul on tekkinud nende väärkasutamise kahtlus. «Valimiste üldpilt on õõnestanud meie usaldust Euroopa Parlamendi valimiste tulemuste suhtes ning keeldumine täiendavast ülelugemisest vaid süvendas kahtlusi valimiste aususes,» ütles ta.

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Alo Heinsalu sõnul eeldab hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamine aga sellist seaduserikkumist, mis mõjutas või võis mõjutada hääletamistulemusi. «Vello Leito ei ole üheski esitatud avalduses või kaebuses esitanud ühtegi väidet, millest lähtudes ta leiab, et seadust on rikutud,» märkis ta ning lisas, et seaduserikkumisi ei tuvastatud ka häälte ülelugemise käigus.

Samuti juhtis Heinsalu tähelepanu, et Leito riigikohtule esitatud kaebus ei ole esitatud seaduses ette nähtud korras. Tema sõnul on Leito käsitlenud vabariigi valimiskomisjoni saadetud selgitust ekslikult komisjoni otsusena, mis see aga ei olnud.

Euroopa Parlamendi valimised toimusid Eestis 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles