G7: Venemaa peab lõpetama Ukraina destabiliseerimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso (vasakul), USA president Barack Obama (keskel) ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy G7 tippkohtumise eel Brüsselis.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso (vasakul), USA president Barack Obama (keskel) ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy G7 tippkohtumise eel Brüsselis. Foto: SCANPIX

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liidrid teatasid kolmapäeva õhtul, et Venemaa peab lõpetama Ida-Ukraina olukorra destabiliseerimise või arvestama karmimate sanktsioonidega.

«Sammud Ukraina idaosa destabiliseerimiseks on vastuvõetamatud ja peavad lõppema,» seisis ühisavalduses, mille riigijuhid avaldasid pärast kohtumist Brüsselis.

Avalduse kohaselt peab Moskva tunnustama Ukraina 25. mai presidendivalimiste tulemusi ja viima väed Ukraina piirilt ära.

«Oleme valmis tõhustama suunatud sanktsioone ja rakendama märkimisväärseid lisapiiranguid, et panna Venemaad maksma, kui sündmused seda nõudma peaksid.»

Lääneriigid süüdistavad Venemaad Ida-Ukraina separatismi mahitamises, mida see eitab. Euroopa Liit ja USA on kehtestanud Vene ametnikele pärast Ukrainale kuuluva Krimmi märtsikuist annekteerimist sanktsioonid ning blokeerinud Moskva osalemise G7 ühenduses.

G7 juhid avaldasid lootust, et neid ootavad sel nädalal Normandia dessandi aastapäeva tähistamisel ees konstruktiivsed kõnelused Vene presidendi Vladimir Putiniga.

USA president Barack Obama taunis kolmapäeval pärast Ukraina riigipeaks valitud Petro Porošenkoga kohtumist ja Kiievile täiendava abi lubamist Venemaa agressiooni Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles