Riigikohtu esimees muretseb riigikogu võimu vähenemise pärast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe avaldas täna muret riigikogu võimu vähenemise pärast ja rõhutas, et põhiseaduse kohaselt peab parlament suutma võtta vajadusel initsiatiivi ja algatama seaduseelnõusid ka ühegi teise institutsiooni ettepanekuta.

Pikamäe rääkis täna riigikogu ees peetud aastaettekandes murettekitavast tendentsist parlamendi võimu vähenemise ja täitevvõimu kesksema riigivalitsemise mudeli suunas. «Siinkõnelejale näib, et oleme juba mõnda aega olnud tunnistajaks mõnetisele parlamendivõimu erosioonile tingituna eri põhjustest,» ütles ta.

Tema sõnul on oma osa ka selles, et eri eluvaldkonnad muutuvad järjest spetsiifilisemaks, mis omakorda eeldab nendes vajalike otsustuste langetamiseks üha enam eriteadmisi. «Viimane on paraku meie riigiõiguslikus evolutsioonis koondunud peaasjalikult täitevvõimu juurde, jättes parlamendi vaeslapse rolli,» lausus Pikamäe.

Ta märkis, et kuigi aeg-ajalt on räägitud riigikogu liikmeid nende töös toetavate tugistruktuuride tugevdamisest, pole need kavad seni kahjuks otsustaval määral realiseerunud. Siiski ei saa parlament tema sõnul kellelegi edasi delegeerida nende küsimuste lahendamist, mida põhiseaduse kohaselt peab tegema seadusandja.

«Seega peab põhiseaduse kohaselt riigikogu vajaduse korral suutma võtta initsiatiivi ja olema suuteline algatama seaduseelnõusid ka ilma ühegi teise institutsiooni ettepanekuta. Vastasel korral oleme – kui laenata Euroopa Inimõiguste Kohtu sõnavara – tõsise struktuurse probleemi ees, mille sisuks on põhiseaduses ette nähtud võimude tasakaalumehhanismi kahtluse alla sattumine,» ütles riigikohtu esimees.

Hiljem küsimuste-vastuste voorus võttis sama teema üles Reformierakonda kuuluv endine peaminister Andrus Ansip, kes nõustus Pikamäe seisukohaga parlamendi võimu vähenemisest.

«Üheksa aasta jooksul, mil ma töötasin peaministrina, sain ma kasutada riigi kõige paremate ekspertide abi. Riigikogus riigikogu liige on praktiliselt üksi,» ütles Ansip ja küsis, kas riigikohtu esimees peab võimalikuks tunnistada põhiseadusvastaseks olukord, kus riigikogu liikmel pole ühtki nõunikku.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Marko Pomerants märkis seepeale, et oleks kindlasti nõus osalema sellise eelnõu algatamises, kus oleks kirjas, et kui üks mees on olnud üheksa aastat peaminister, tal on olnud nõunikke ja ta satub riigikogusse, annab parlament talle vähemasti ühe nõuniku.

«Aga samal ajal lõige kaks: kui on oht, et temast saab Euroopa Komisjoni üks volinikest ja seal on jälle nõunikke oodata, siis seda paragrahvi ei rakendataks,» lisas Pomerants.

Tõsisemas toonis avaldas Pikamäe seisukoha üle heameelt põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste, kes kinnitas, et riigikogu tugiaparaadi alamehitatuse probleemi püütakse lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles