Pantenool ja hapukoor- kas kasutaksid neid põletuse esmaabiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: BURNJEL

Pantenooli kasutamine põletuste esmaabis on üks levinumaid eksimusi. Tänapäeval ei loeta pantenooli põletuste korral näidustatuks. Pantenool tekitab nahale kiletaolise kihi, mis ei lase kuumusel põletuse kohast väljuda. Esmaabis on aga tähtis põletusekoht kiirelt jahutada, et takistada nahakoe kahjustuste süvenemist ja leevendada valuimpulsse.

Külmkapist võetud hapukoor tundub esialgu tõesti leevendav, kuid rasva sisaldavad ained ei juhi kuumust põletuse kohalt välja. Lisaks võivad toiduainete kasutamise korral põletushaavadel hakata levima bakteriaalsed kolooniad (hapukoor soojas keskkonnas!). Põletushaavad aga, nagu kõik teisedki haavad, kardavad bakteriaalset saastumist, mistõttu tuleb jälgida nahal puhtust!


Parim vahend põletuse esmaabiks on BURNJEL!
BURNJEL sobib kuuma vee, tule, kuuma pinna, päikese, keemiliste reaktsioonide, elektri kui ka muude võimalike allikate poolt põhjustatud põletuste korral.

BURNJEL on patenteeritud koostisega ja töötati välja USA-s Vietnami sõja ajal, kui oli vaja kiiret abi fosforpommide ja leegiheitjate poolt põhjustatud põletustele. BURNJEL suudab absorbeerida kuni 1100°C kuumust.

BURNJEL
√ jahutab haava vähem kui viie minutiga, ka ilma eelnevalt veega jahutamata
√ on kasutatav I, II ja III astme põletuse korral
√ leevendab valu tugevust
√ omab desinfi tseerivat toimet
√ on sobiv lastele, ka imikutele
√ ei põhjusta limaskestade ärritust
√ on vesilahustuv ja kergesti pestav
√ ei kleepu haavade külge

Kuidas BURNJEL toimib?
Burnjel toimib konvektorina ning annab nahas oleva kuumuse ära ümbritsevasse õhku, tagades seega ka sügavamates kudedes oleva kuumuse eraldumise.

BURNJEL jahutab ka III ehk raskema astme põletuse korral naha temperatuuri normaalseni 4-5 minutiga. Seda ei suuda ükski analoog.

Kuidas BURNJEL`i kasutada?
Geeli tuleb panna paksu kihina, isegi väikese kuhjana, põletada saanud kohale. Nii tagatakse kuumuse kiirem väljajuhtimine haavast. Vajadusel võib lisada uue kihi geeli nii kaua, kuni valutundlikkus on kadunud ja naha normaalne temperatuur taastunud. Geelil on ka desinfi tseeriv toime ja seetõttu pole haava tarvis eraldi puhastada. Hiljem võib haava siduda, sideme alla võib samuti panna geeli, mis hoiab selle jahedana ega lase sidemel haava külge kleepuda.

Sidet ei soovitata sageli vahetada, sest haava pidev „õhutamine“ aeglustab paranemist.

Et BURNJEL`ist abi oleks, peab see vajadusel kohe võtta olema. Seetõttu peaks BURNJEL olema igas kodus ja töökohas. Lisaks võiks BURNJEL olla ka autoapteegis.

BURNJEL on saadaval apteekides.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles