Arheoloogid leidsid Hiinast šamaanide jalast maailma vanimad püksid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse seisuga on need maailma vanimad püksid.
Praeguse seisuga on need maailma vanimad püksid. Foto: Saksa arheoloogiainstituut

Hiinas leiti kaks paari umbes 3200 aasta vanuseid pükse. Leid ilmus päevavalgele riigi lääneosas Xinjiangi uiguuri autonoomses regioonis ning tegu võib olla kõige vanemate pükstega maailmas.

Arheoloogid leidsid mais kahe muumia jalast loomanahksed riideesemed, teatas riiklik China Daily. Meeste näol oli teadlaste hinnangul tegemist 40. eluaastates šamaanidega, püksid aga on vanimad taolised leiud, mis sarnanevad selgelt tänapäevaste pükstega. «Need olid peaaegu sama lõikega kui tänapäevased püksid,» tsiteeris päevaleht Xingjiangi arheoloogia instituudi teadurit Lu Enguod.

Lu lisas, et samas piirkonnast on varem avastatud isegi vanem pükstele sarnanev riideese, kuid need olid palju lihtsamalt valmistatud, lisaks puudus neil jalgevaheline riidetükk.

Kuni kolmanda aastatuhendeni enne Kristust kandsid Aasaias ja Euroopas mehed ja naised eelkõige seelikuid, mantleid või kleite. Arheoloogide hinnangul võtsid püksid kasutusele piirkonnas elavad nomaadid, kel oli neid tarvis steppides ratsutamise jaoks. «Nomaadid kandsid algselt sellist tüüpi pükse, kus oli vaid kaks sääreosa,» teatas arheoloogiainstituudi asejuht Xu Dongliang ja lisas, et jalgevahetükk õmmeldi otse säärte külge.

Enne Hiina leidu olid vanemad leitud püksid 2800 aastat vanad. Pükste parandamise ja säilitamisega tegeleb nüüd rahvusvaheline teadlaste rühm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles