Õiguskomisjon alustab kooseluseaduse eelnõu arutamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Parlamendi õiguskomisjon alustab järgmisel nädalal arutelu 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu üle, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida.

Õiguskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Neeme Suur ütles Postimehele, et kindlasti ei soovi komisjon eelnõu menetlemisega kiirustada.

Tema sõnul toimub tõenäoliselt veel enne jaanipäeva küll eelnõu esimene lugemine, kuid sellele järgneb pikk, kogu suve kestev muudatusettepanekute esitamise aeg. «Suveperioodi jooksul saaksime korraldada siis ka sisulisi arutelusid selle üle, mida eelnõus muuta,» ütles Suur.

Teisele lugemisele võiks eelnõu tema sõnul jõuda näiteks septembris, misjärel saab parlament otsustada selle vastuvõtmise.

Õiguskomisjonile on eelnõu kohta oma arvamuse esitanud juba üle 40 eraisiku ja organisatsiooni. Suur kinnitas, et soovijatele antakse võimalus ka eelnõu menetlemises osaleda. «Kindlasti korraldatakse avatud arutelusid ja selleks on meil aega nii suve jooksul kui ka veel septembris,» lausus ta.

Suur nentis siiski, et kuna osaliste arvamused väga sügavalt juurdunud, ei ole ta veendunud, kas eri gruppidel õnnestub üksteist ümber veenda. «Kui on grupp, kes toetab kindlatel põhjustel kooseluseaduse vastuvõtmist, ja on teine grupp, kes seda kindlasti ei toeta… tõenäoliselt peab riigikogu võtma lõpuks vastu põhimõttelise otsuse, mis suunas Eesti ühiskonnana edasi liigub,» ütles ta.

Eelnõu annaks kõigile Eestis elavatele paaridele võimaluse oma kooselu registreerida. Selleks peaksid elukaaslased sõlmima notari juures kooselulepingu, kus tuleks valida varasuhe ning saaks kokku leppida ka näiteks pärimise küsimustes. Lepingu sõlmimisega kohustuksid elukaaslased üksteist vastastikku ülal pidama ja toetama.

Kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi asus justiitsministeerium analüüsima juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Nüüdse eelnõu algatajad on seaduse vajadusest rääkides viidanud asjaolule, et suur hulk paare elab Eestis vabaabielus ja väljaspool abielu sünnib ka üle poole lastest. Sellised arengud on nende sõnul kaasa toonud vajaduse reguleerida kooselu õiguslikke tagajärgi ning kaitsta kooselusuhtes nõrgemat poolt.

Veidi pärast kooseluseaduse eelnõu algatamist andis opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon kooselu reguleerimiseks parlamendi menetlusse konkureeriva eelnõu, millega tehtaks muudatusi perekonnaseaduses.

Õiguskomisjoni esimees ütles, et kui kooseluseaduse eelnõu tuleb komisjonis arutlusele tuleva nädala esmaspäeval, siis IRLi eelnõu võetakse kõne alla ülejärgmisel nädalal. «Sarnases graafikus nagu kooseluseadus liigub ka IRLi perekonnaseaduse muudatus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles