Narva kaudu Venemaale sõitmise eest tuleb maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: NARVA :NARVA, EESTI, 20MAY09.
Piiripunkt Eesti ja Venemaa vahel.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: NARVA :NARVA, EESTI, 20MAY09. Piiripunkt Eesti ja Venemaa vahel. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Alates tänasest hakkab Narva piiriületuse ootealal seismise eest tasu võtma, ooteala kasutamine on Narvas piiriületusel aga kohustuslik. Tasuta ei pääse üle piiri ka eelisjärjekorda pääsenud sõidukid.


Siseminister Marko Pomerants ja Narva linnapea Tarmo Tammiste allkirjastavad täna hommikul halduslepingu lisa, mis annab linnaasutusele õiguse võtta autojuhtidelt tasu piiriületuse ooteala kasutamise eest. Narva on taotlenud tasusid 30 krooni sõiduauto ja 220 krooni veoki kohta.

«Kõik, kes läbi sõidavad, maksavad, olenemata sellest, kas nad on eelisjärjekorras või mitte,» vastas Tammiste küsimusele, kelle jaoks piiriületus tasuliseks muutub.

Hiljuti riigikogus vastu võetud seaduse järgi on maksimaalselt lubatud tasu kuni 250 krooni veoki, kuni 100 krooni sõiduauto ja kuni 50 krooni mootorratta kohta. Narvas hakkab raha korjama Transservis-N, sajaprotsendiliselt linnale kuuluv ettevõte, mis haldab piiriületuse ooteala ja virtuaalset järjekorda.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort ütles, et Narva piiriületuse reguleerimisel on olnud valida vaid mitme halva lahenduse vahel. Piiritasude kehtestamine on nende seast parim.

Küsimusele, kas juuni algul riigipiiri seaduses tehtud muudatuste alusel kehtestatud uus kord vaba liikumist ei piira, vastas Koort, et reisimisega on alati seotud kulutused, näiteks Soome sõiduks peab suisa laevapileti ostma.

Narva linnapea Tammiste avaldas uut piiriületuskorda kommenteerides lootust, et seda enam ei vaidlustata. «Uue korra hea külg ongi see, et nüüd on see põhiseadusega kooskõlas ja nüüd on antud luba tasu võtta,» ütles ta.

Tammiste sõnul oli Narva linn korduvalt teinud riigile ettepanekuid tasu võtmise seadustamiseks. «Sel juhul pole tarvis ei riigi- ega linnaeelarvest sentigi raha. Saab end ise ära majandada,» sõnas ta.

Linnapea oli kindel, et uus kord ka tööle hakkab. «Ma arvan, et sellega on tegeldud, kui juba on inimesed käinud minu juures ja palunud, et ma vabastaks neid sellest maksust. Järelikult nad teavad sellest,» rääkis Tammiste.

Varasema korra kohaselt korjas Narva linn tasu piiri ületamise eelisjärjekorda pääsu eest. Uue korra kohaselt maksustatakse kõik sõidukid piiriületuse ooteala kasutamise eest.

Edaspidi saavad eelisjärjekorras piiri ületada Schengeni alal viisaga või viisavabalt ajutiselt viibivad välismaalased, Venemaal töötavad Eesti elanikud ning kõik, kellel on muu mõjuv põhjus, näiteks mõne sugulase pulm või matus.

Eelisjärjekorda saamiseks tuleb tõestada oma kuulumine ühte esimesse kahest grupist või esitada tõend mõjuva põhjuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles