Porošenko vannutati ametisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna vannutati ametisse 25. mail Ukraina presidendiks valitud Petro Porošenko, kes lubas esimeses kõnes riigipeana säilitada Ukraina ühtsuse.

«Ma astun presidendiametisse, et säilitada Ukraina ühtsus ja seda tugevdada,» ütles 48-aastane miljardär pärast seda, kui  ta oli ülemraadas vannutatud taasiseseisvunud Ukraina viiendaks presidendiks.

Kõnes pöördus Porošenko rahutu Ida-Ukraina elanike poole, lubades Donbassi elanikele senisest suuremat võimu kohalikul tasandil ning vene keele vaba kasutamisvõimalust. Samas märkis Porošenko, et Ukraina jätkab euroopalikul kursil ja ta ei kavatse muuta oma seisukohta Krimmi annekteerimise küsimuses.

«Krimm oli ja jääb Ukrainaks,» ütles Porošenko. «Ma ütlesin seda selgelt Normandias Vene liidrile,» lisas Porošenko, viidates eile Prantsusmaa loodeosas Normandias toimunud põgusale kohtumisele Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Porošenko lubas lähiajal sõita Ida-Ukrainasse, kuid relvastatud separatistidega mitte kohtuda. «Gängsterite ja mõrvaritega rääkimine pole meie tee,» ütles Porošenko, kes kutsus üles separatiste relvi maha panema, lubades amnestiat ja kriminaalvastutusest pääsemist neile, kelle kätel pole veri ja kes pole süüdi terrorismi rahastamises.

«Ma ei taha sõda. Ma ei taha kättemaksu hoolimata ukraina rahva suurtest ohverdustest,» lisas Porošenko, kes lubas Vene palgasõduritel naasta kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles