Kultarantas arutatakse Venemaa ja NATO teemadel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome presidendi suveresidentsis Kultarantas algas täna sajakonna eksperdi osavõtul välis- ja julgeolekupoliitiline arutelu.

Üks kesksetest teemadest on arengud Venemaal. President Sauli Niinistö sõnul on lisaks kavas diskuteerida selle üle, mida sisuliselt tähendaks Soome võimalik NATO-liikmesus.

Niinistö korraldas Kultaranta ürituse esimest korda mullu suvel. Tema sooviks on luua raamistik avatud ja kriitilisele diskussioonile Soome välis- ja julgeolekupoliitika üle.

«Meil ei ole palju arutletud selle üle, mida Soome astumine NATOsse tähendaks, selle üle, et Venemaa piir NATOga kahekordistuks. Me oleksime pool sellest piirist,» ütles Niinistö nädal tagasi antud usutluses.

«Ja kui ka Rootsi liituks, oleks Läänemeri NATO meri. Soome peab mõtlema ka sellele, kuidas Moskva sellisesse arengusse suhtuks ja mida venelased seejärel teeksid,» lisas ta.

Presidendi sõnul oleks Soome võimalik astumine NATOsse rahvahääletuse teema.

«Kui sellise olukorrani kunagi jõutakse, et valitsus ja president - kes iganes nad siis on - otsustavad sellise ettepaneku teha, siis jah [tuleb selles küsimuses rahvahääletus korraldada],» ütles Niinistö.

«Euroopa Liidu liikmeks saamise üle korraldati referendum ja see [NATOsse astumine] oleks sama suurusjärgu küsimus,» sõnas Niinistö.

Viimaste arvamusuuringute kohaselt on soomlaste suhtumine NATOsse märgatavalt paranenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles