Narvas piiriületuse maksustav leping sai allkirjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants ja Narva linnapea Tarmo Tammerk allkirjastasid halduslepingu lisa.
Siseminister Marko Pomerants ja Narva linnapea Tarmo Tammerk allkirjastasid halduslepingu lisa. Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul allkirjastasid siseminister Marko Pomerants ja Narva linnapea Tarmo Tammiste halduslepingu lisa, millega linn sai riigilt õiguse piiriületuse eest tasu võtta.

Siseminister Marko Pomerants sõnas lepingulisa allkirjastades, et see lõpetab ligi kuu kestnud segaduse piiril. «Ligi kuu aega on ärevuses hoitud neid inimesi, kes vahel Venemaa suunas piiri ületavad,» ütles ta.

Pomerants avaldas lootust, et uus kord võtab maha Eesti ettevõtjate mure, et turistid ei taha enam siia tulla, kuna pole kojusaamises kindlad. Eelisjärjekorras saavad nüüd üle piiri Venemaal töötavad eestimaalased, Schengeni alal seaduslikult viibivad välismaalased ja kõik, kel mõjuv põhjus.

Pomerants nimetas piirijärjekordi ja sellega seonduvaid kulusid reaalsuseks ning piiriületustasude kehtestamist paratamatuks. Ta tõi välja, et piiriületus pole meist olenemata sujuv.

«Vene piiritöötajad ei kasuta kõiki töötunde, ka täna hommikul oli ligi neljatunnine seisak. Piirijärjekorrad aga on meie pool ja need tekitavad kulusid,» selgitas minister maksustamise tagamaid.

Edaspidi võetakse Narvas piiriületuse eest igalt mootorrattalt 15, sõiduautolt 30 ja veokilt 210 krooni. Tasudest rahastatakse piiriületuse eelteenuseid nagu sõidukite ooteala ning virtuaalse järjekorra ülevalpidamist ja korraldamist.

Varem olid kulud jäetud kõikide maksumaksjate kaela, hiljem Narva linnavalitsuse kanda. Praegu on piiriületamise korraldamise kulud 5,5 miljonit krooni aastas. Minister nimetas uut korda õiglaseks lahenduseks kuna maksukoormus langeb neile, kes teenust reaalselt kasutavad.

Narva linnapea Tarmo Tammiste tundis heameelt, et lepinguni jõuti ja piiriületuskord legaliseeriti. «Ei riik ega linn pea enam oma tuludest raha otsima selle rahastamiseks,» sõnas ta.

Täna allkirjastatud haldusleping sõidukite piiripunkti sisenemise korraldamiseks kehtib käesoleva aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles