Edgar Valteri maailm

Jaanika Palm
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda sai rääkiv kaltsunukk Sipsik lastele tuttavaks ajakirja Täheke 1961. aasta juuninumbris. 
30 aasta jooksul joonistas Valter teda üha uuesti ja uuesti.
Esimest korda sai rääkiv kaltsunukk Sipsik lastele tuttavaks ajakirja Täheke 1961. aasta juuninumbris. 30 aasta jooksul joonistas Valter teda üha uuesti ja uuesti. Foto: Tammerraamat

Oluline ja mõjukas osa meie lastekirjanduse ajaloost sai kaante vahele.

Ilmselt ei leidu tervel Eestimaal ainsatki inimest, kes Edgar Valteri nime või tema loomingut ei teaks. On ju Arabella, Krõll, Sipsik, naksitrallid ja paljud teised menukate lasteraamatute tegelased saanud visuaalselt tajutava kuju just temalt.

Hiljuti välja antud mahukas ja suureformaadiline raamat teeb tänulikku tööd: koondab ühe meie tuntuma ja viljakama lasteraamatukunstniku aastail 1948–2005 ilmunud illustratsioone, kutsudes meid meenutama ja taasavastama. Sarnane kujundus, värvigamma ja formaat seob teose raamatuga «Ilon Wiklandi maailm» (Tammerraamat, 2007), andes nõnda lootust suisa meie lasteraamatukunstnikke käsitlevale sarjale.

Raamat algab koostaja Krista Kumbergi sissejuhatava sõnaga, sellele järgneb lühiülevaade kunstniku loometeest ja autobiograafia nii sõnaliselt kui ka pildikeele kaudu. Teose põhiosa moodustab kronoloogiline illustratsioonide valik. Kuna Valter on illustreerinud nii luulet kui ka proosat, nii algupärandeid kui ka väliskirjandust, on esitatu kirev. Iga raamatu kohta on toodud lühike sisukokkuvõte ja mõned illustratsioonid, võimalusel ka kirjaniku ja kunstniku meenutused teose valmimisest.

Kogumik on hästi foku­seeritud, valitud on iseloomulikumad ja olulisemad teetähised Valteri loomingust, mis valminud lasteajakirjade või -raamatute tarvis. Kaks teist suurt valdkonda, millega kunstnik tegeles – karikatuur ja õlimaal –, teoses käsitlemist ei leia.

Kõrvale on jäänud ka õpikud, välja arvatud Leelo Tungla ja Ene Hiiepuuga koostöös valminud «Aabits», samuti enamik aimekirjandusest. See aitab kogumiku mahtu kontrolli all hoida ning huvikeset säilitada, kuid annab siiski hea ülevaate kunstniku loometeest, tema arengust.

Teos on hästi liigendatud, eri tekstikihistuste eristamiseks on kasutatud värve. Sinisel taustal on esitatud lastekirjanike mälestused Valterist, oranžikal taustal saab sõna kunstnik ise. See laseb lugejal valida, kuidas teost lugeda, kas vaadata vaid pilte, süveneda meenutustesse või tutvuda kunstniku ideedega.

Raamatu suurimaks väärtuseks peangi Valteri kaasaegsete ja kaastööliste mälestusi. Sõna saavad näiteks Jaan Rannap, Olivia Saar, Harri Jõgisalu, Heino Kiik. See on hindamatu ja väärtuslik teave lastekirjanduse uurijatele. Kui enamik meenutuskatkeid keskendub vaid kunstnikule, siis Leelo Tungla mälestused paigutavad Valteri pildid ka meie lasteraamatuillustratsiooni üldisemale taustale.

Enamasti on koostaja illustratsioonivalikul arvestanud meenutuste rubriigis avaldatuga, aeg-ajalt kaldutakse sellest printsiibist ka kõrvale. Nii näiteks saame Aino Perviku mälestuskatkest raamatu «Kallis härra Q» kohta teada, et Valteri joonistatu ei vastanud tema ettekujutusele, ometi ei kajastu see valitud illustratsioonidel.

Nii sunnib raamat algteoseid välja otsima, neid uue ja värske pilguga vaatama. Häirib ka see, et vahepeal kattub koostaja tekst sisuliselt Valteri enda omaga, nii on juhtunud näiteks autoriraamatut «Kassike ja kakuke» käsitledes.

Raamatu lõpuosast leiame asjatundlikud registrid. Esimene neist kajastab Valterile kui illustraatorile ning lastekirjanikule antud auhindu, teine sisaldab kunstniku tööde nimistut aastate kaupa.

Muidugi võiks viriseda, miks pole lisatud nimekirja illustreeritud töödest kirjanike kaupa, kuid juba raamatu mahukus ise annab sellele küsimusele vastuse. Pealegi saavad tulevased uurijad selle registri ise suhteliselt lihtsa vaevaga esitatud andmete põhjal koostada.

Kuigi teos on tõenäoliselt mõeldud ennekõike kaunisraamatu – pildialbumina –, pakub see silmailule lisaks väärtuslikku teavet nii illustraatori enda kui ka temaga samal ajal sündinud lasteraamatute kohta. On meie kõigi ühine rõõm, et see oluline ja mõjukas osa lastekirjanduse ajaloost kaante vahele sai.

Raamat

«Edgar Valter. Laste­raamatute illustrat­sioonid 1948–2005»

Koostaja

Krista Kumberg,

kujundaja Endla Toots

Tammerraamat, 2014

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles