Opositsioon üritas takistada kolme maksueelnõu esimest lugemist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Opositsioonierakonnad üritasid tänase riigikogu istungi algul selle nädala päevakorrast välja jätta kolm valitsuse algatatud maksuseadusi muutvat eelnõu, mida rahanduskomisjon pole saanud nende sõnul sisuliselt arutada.

Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ütles istungi alguses, et rahanduskomisjoni liikmeteni jõudsid nädala eest riigikogu menetlusse esitatud eelnõud alles teisipäeva hommikul ehk loetud tunnid enne komisjoni istungit. Tema sõnul tähendas see, et sisulist arutelu komisjon nende üle pidada ei saanud.

Reinsalu sõnul lepiti kokku, et eelnõude arutamist jätkatakse komisjoni tänasel istungil, kus rahandusminister Jürgen Ligi aga ei osalenud. Ta märkis, et tegu on nii oma mõjult kui tehniliselt mahukate eelnõudega, mille esimest lugemist ettevalmistavast tööst on komisjon seega sisuliselt blokeeritud. «Nendel põhjustel teen ma ettepaneku need kolm päevakorrapunkti täna täiskogu päevakorrast välja jätta,» ütles ta.

Ettepanekule avaldas istungil toetust ka opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson, kes ütles samuti, et rahanduskomisjon asus eelmisel nädalal arutama eelnõusid, mis olid komisjoni liikmetele kättesaadavaks tehtud mõni tund enne istungi algust. «Need eelnõud on igaüks paarkümmend lehekülge tihedat teksti, seega ei olnud komisjoni liikmetel istungi käigus – sest meil toimus samal ajal täiskogu istung – võimalus materjalidega tutvuda,» märkis ta.

Ta kinnitas, et komisjon tegi seepeale tingimusliku otsuse, et arutelu toimub täna. «Täna jäi aega väheks, arutelu katkestati, tehti ainult kiired menetluslikud otsused ja seega ei ole seda eelnõu rahanduskomisjonis konkreetselt arutada saanudki, nii nagu üks eelnõu menetlemine toimuma peab. Seega oleks korrektne, kui komisjonil jäi aega puudu, see punkt päevakorrast välja võtta ja jätkata järgmisel nädalal,» ütles Simson.

Rahanduskomisjoni kuuluv reformierakondlane Remo Holsmer selgitas, et rahandusminister osales algataja esindajana komisjoni istungil eelmisel nädalal, kui eelnõusid esimest korda arutati. «Esimene arutelu nende eelnõude üle toimus koos rahandusministriga eelmisel nädalal rahanduskomisjoni istungil peaaegu kolm tundi. Ehk Kadri Simsoni viimane väide, et seda eelnõu on arutatud ainult tänasel istungil, ei vasta tõele. Me oleme seda teinud kahel istungil,» lausus ta.

Riigikogu esimees Eiki Nestor märkis, et riigikogu juhatus on koostanud töönädala päevakorra vastavalt komisjonidest tulnud ettepanekutele. «Juhatus lähtus sellest ettepanekust, mille komisjon eelmisel nädalal tegi, ta ei saanudki mitte millestki muust lähtuda. Komisjonil oli täna võimalus otsustada, et ta mõne päevakorrapunkti siit välja võtab, sellist ettepanekut komisjoni poolt ei ole tulnud,» ütles ta.

Tema sõnul lähevad päevakorra muutmiseks tehtud ettepanekud arvesse, kui need tehakse päevakorra kinnitamisel ja ükski fraktsioon ei avalda selle vastu protesti. Opositsiooni ettepaneku vastu esitas täna aga protesti Reformierakonna saadikurühm. «Antud juhul oli tegemist protestiga, seega on päevakorrapunktid 7, 8 ja 9 jätkuvalt teisipäeva kinnitatavas päevakorras,» ütles Nestor.

Enne päevakorra hääletust võttis Reinsalu IRLi fraktsiooni nimel 10 minutit vaheaega, et anda saadikutele vähemalt retooriline võimalus eelnõudega tutvuda. Hääletusel toetas päevakorra kinnitamist 53 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning selle vastu oli 36 IRLi ja Keskerakonna saadikut.

Seega toimub valitsuse algatatud aktsiisiseaduste eelnõu, maksukorralduse ja käibemaksuseaduse eelnõu ning tulumaksu- ja sotsiaalmaksuseaduse eelnõu esimene lugemine homme kell 10 algaval istungil.

Riigikogu kevadised korralised istungid lõppevad järgmise nädala neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles