Pikhof töövõimetoetuse seadusest: ma ei usu, et selle vastuvõtmine libedalt läheb

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna õhtul kogunenud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus on seisukohal, et koalitsioonipartneri plaan jõuda töövõimereformiga valmis tuleva aasta 1. juuliks ei tundu reaalne ning töö töövõimetoetuse seaduse eelnõuga ei ole veel kaugeltki läbi.

SDE juhatuse liige, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof ütles juhatuse koosoleku järel Postimehele, et kohtumisel arutati, milliseid muudatusi tahaks erakond näha töövõimetoetuse seaduse eelnõus.

«Osa nendest muudatustest saan välja öelda, aga osa tahame veel läbi arutada, kas need on võimalikud. Neid muudatusi on päris mitmeid,» rääkis Pikhof. Näiteks leidis erakonna juhatus, et aasta lõpuks peaks vabariigi valitsus töötama välja uute töökohtade, sealhulgas osalise tööajaga töökohtade, loomise kava. Pikhof rõhutas ka tööandjatele suunatud programmi olulisust, näiteks et avalik sektor võtab endale kohustuse võtta tööle osalise töövõimega inimesi.

Teise olulise teemana tõi ta välja ligipääsu töökohtadele. Pikhofi sõnul on vähe abi sellest, kui inimesed käivad töötukassas ja saavad tööturukoolitust, kuid näiteks maakohast linna tööle ikka ei saa minna. Samuti võiks töötukassa teha otsa lahti ja pakkuda töövõime kaotanud inimestele töökohti ning oluline on ka see, et kui inimene ei lähe töötukassasse kohale või ei lähe tööturuteenusele või nn sobivale tööle, mis on talle leitud, siis peab töötukassa enne toetuse maksmise katkestamist põhjuse kindlasti välja selgitama, loetles Pikhof erakonna juhatuse ettepanekuid.

Ma arvan, et leiame ühise lahenduse, sest nad on juba aru saanud, et see asi ei käi nii lihtsalt. See puudutab ikka niivõrd paljusid inimesi ja otsused tuleb ikka väga läbimõeldult teha.

Pikhof ei teinud saladust, et plaan jõuda töövõimereformiga ühele poole tuleva aasta 1. juuliks, ei tundu kuigi reaalne. Ta tõi välja, et kõigepealt tuleb üldse seadus vastu võtta. «Ma arvan, et selle seaduse vastuvõtmine ei lähe sugugi nii libedalt,» ütles Pikhof.

«Me peame neid avalikke istungeid veel korraldama ja huvigruppidega kohtuma, et asi endal selgemaks teha ja saada täpselt aru, mis on neile kõige olulisemad lahendusvariandid, mida eelnõus muuta,» selgitas ta.

Samas avaldas Pikhof lootust, et valitsuserakonnad jõuavad reformiga seonduvates küsimustes siiski üksmeelele. «Ma arvan, et leiame ühise lahenduse, sest nad (Reformierakond - H.M.) on juba aru saanud, et see asi ei käi nii lihtsalt. See puudutab ikka niivõrd paljusid inimesi ja otsused tuleb ikka väga läbimõeldult teha,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles