Liibüa kohus: peaministri valimine oli vastuolus põhiseadusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Miitig
Ahmed Miitig Foto: SCANPIX

Liibüa ülemkohus otsustas esmaspäeval, et Ahmed Miitigi valimine peaministriks mai algul ajutise parlamendi kaootilisel istungil ei olnud põhiseaduslik.

«Kohus leidis, et Miitigi valimine rahva üldkongressi istungil on vastuolus põhiseadusega,» märkis ülemkohtu liige.

Miitig lubas kohtuotsusest kinni pidada, öeldes, et see on «tõuge õigusriigi säilitamiseks». Ka Liibüa rahva üldkongress ehk ajutine parlament teatas esmaspäeval, et allub ülemkohtu otsusele.

Kohtuotsus lõpetab kuu aega kestnud vägikaikaveo kahe valitsuskabineti vahel.

Ametist lahkuv peaminister Abdullah al-Thani on varem öelnud, et ta ootab enne võimu üleandmist ära kohtu otsuse.

Thani teatas tagasiastumisest pärast relvastatud rünnakut oma perekonnale, kuid on öelnud, et tema mantlipärija peaks valima uus parlament, ning keeldunud Miitigi valitsust tunnustamast.

Osa seadusandjaid leidis, et Miitig sai valitud ainult seetõttu, et islamistid lubasid hilinenud rahvaesindajad viimasel hetkel saali.

Islamistide toetust omav Miitig pidi juhtima riiki kuni 25. juunini, kui Liibüas toimuvad uue parlamendi valimised.Liibüa on 2011. aasta ülestõusu ja relvakonflikti järel endiselt ebastabiilne. Nõrk keskvõim ei ole suutnud endale allutada Gaddafi vastu võidelnud relvarühmitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles