Ilves avaldas kaastunnet senaator Byrdi surma puhul

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator Robert Byrd
Senaator Robert Byrd Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves saatis täna Ameerika Ühendriikide senati enamuse liidrile Harry Reidile kaastundekirja seoses vanima senaatori ja Eestit siit Vene vägede väljaviimise kiirendamisel aidanud Robert Byrdi surmaga.

«Senaator Byrd säilib iga eestlase südames oma julge ja järeleandmatu toetusega meie riigile sel keerulisel ajal, mil Eesti oli ikka veel okupeeritud nõukogude vägede poolt, olgugi, et olime kolm aastat varem taastanud oma iseseisvuse,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja riigipea kaastundekirja.

«Ajalugu annab meile võimaluste aknad, mis oma sageli avatud lühikest aega ja siis sulguvad taas. Senaator Byrdi abiga, aastal 1994, oli meil võimalus kasutada seda võimaluse akent; Vene väed lahkusid ja Eesti taastas oma suveräänsuse,» kirjutas president Ilves.

«Ilma Robert Byrdi põhimõttelise seisukohata oleks see võinud sulguda igaveseks ning see on midagi, mida me näeme teiste riikide näitel, kuhu Vene väed on jäänud rahva tahte vastaselt. Suur osa Eesti hilisemast edust, kus on oluline ka meie liitumine NATOga, poleks olnud võimalik ilma senaator Byrdita,» leidis Ilves.

President Ilves nimetas senaator Robert Byrdi, kelle mälestuseks ta langetab nüüd sügavas kaastundes pea, Eesti Vabariigi kindlaks sõbraks, kes oli valmis tegema Eesti heaks õigeid otsuseid.

President Arnold Rüütel andis 2002. aastal Robert Byrdile tema teenete eest Eesti riigile Maarjamaa Risti esimese klassi ordeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles