Ämarisse saabusid Ühendriikide mereväe lennukid

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide mereväe lennuk.
Ameerika Ühendriikide mereväe lennuk. Foto: Kaitsevägi

Ämari lennubaasis eile pärastlõunal Ameerika Ühendriikide mereväe lennuk P-3, mis alustas teekonda Eestisse Itaaliast Sigonella lennubaasist.

Päev varem jõudis Ämarisse Jacksonville’ist Floridas asuvast lennubaasist mereväe lennuk P-8, teatas kaitsevägi.

Mõlemad lennukid osalevad 21. juunini Läänemere keskosas läbi viidaval 13 riigi mereväeõppusel BALTOPS. Lennubaasi ülema kolonelleitnant Rauno Sirgi sõnul on tegemist merelennuväe esmakordse maandumisega Eesti õhuväe lennubaasis.

Lisaks liitlasriikidele osalevad õppusel ka Soome, Rootsi ja Gruusia. Selle-aastane BALTOPS on järjekorras juba 42. Õppusest võtab osa ka Vahemeres paikneva Ühendriikide 6. laevastiku lipulaev «Mount Whitney».

P-3 Orion on nelja turbopropellermootoriga allveetõrje ja mereseire lennuk. Lennuk on varustatud mitmete sensoritega, mis võimaldavad avastada allveelaevu ning märgata pealveelaevu suurel merealal. Lennuki relvastusesse kuuluvad nii süvaveepommid, allveetõrje torpeedod ja miinid kui ka pealveelaevade vastased raketid.

P-8 Poseidon on eelmisel aastal Ühendriikide mereväe poolt kasutusele võetud lennuk, mis on välja töötatud reaktiivlennuki Boeing 737-800 baasil. Ka see lennuk on mõeldud nii mereseireks kui võitluseks vee all ja vee peal sõitvate laevade vastu. Lennuk on varustatud moodsa seiretehnika ning kaasaegse relvastusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles