Tamkivi: eks uus partner tahab ka end töövõimereformis teostada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Töövõimereformi pärast tekkinud konflikti üle valitsuses pole midagi imestada, sest uus koalitsioonipartner tahab selles ka end teostada, ütles riigikogu liige Jaanus Tamkivi (Reformierakond).

Tamkivi ütles, et töövõimereformiga kiirustamiseks ta praegu põhjust ei leia. «Ma ei näe selles enam konfliktikohta, kuivõrd täna on juba juuni keskpaik, riigikogu istungijärgud lõpevad enne jaanipäeva. Küll ta ikka sügisene teema on,» arvas Tamkivi, et riigikogu hakkab reformiga tegelema ilmselt septembris.

Tänane Postimees kirjutas, et töövõimereformi ajakava ja osaliselt ka sisu on tekitanud alles kaks ja pool kuud koos töötanud Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsuskoalitsioonis esimese põhimõttelise vaidluse. Nimelt soovib Reformierakond, et töövõimereform peaks algama tuleva aasta 1. juulil, sotsid aga leiavad, et kiirustada ei tohi ja ei juhtu ka midagi, kui reform käivitub pool aastat hiljem, 1. jaanuarist 2016.

«Ma saan aru, et poliitilises otsustamises on natuke erimeelsusi, kuna kogu ideoloogia ja kava on paika pandud eelmise koalitsiooni ajal IRLiga. Nüüd on valitsuses uus partner [SDE], kes tahaks ka end teostada,» rääkis Tamkivi. «Nemad tahaksid natuke pikemalt seda vaadata ja analüüsida, Reformierakonna poolt on asjad selged. Eks selles osas natuke on erimeelsusi, aga seal pole midagi imestada.»

«Sotsid leiavad, et reformi pole piisavalt analüüsitud, kõiki mõjusid arvestatud – nii, nagu ikka, kui on teine seltskond, tuleb uusi ettepanekuid,» nentis Tamkivi. «Teisest küljest, las need suured otsused veidi laagerduvad ja loksuvad paika, võib-olla see kiire-kiire suurte asjadega polegi kõige targem.»

Tamkivi hinnangul tuleb reformi kuupäevad paika panna sellest lähtepunktist, mis reaalne on. «Mida varem, seda parem, et ka teistel struktuuridel oleks pikemalt aega oma tööd ümber korraldada, enne kui uus süsteem kehtima hakkab. Kuid kui asjade objektiivne seis on selline, et varem otsust teha ei saa, siis nii on,» rääkis Tamkivi.

Ta leidis, et hilisem reformi elluviimine sellele iseenesest liiga ei teeks, aga poliitiline otsus tuleks võimalikult kiiresti langetada, sest aega on tarvis ametit tööde ümberkorraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles