Kooseluseadus jõuab riigikogu ette tuleval nädalal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Parlamendi õiguskomisjon saatis täna teisel katsel järgmiseks nädalaks riigikogu ette 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida, kuid ei võtnud vastu otsust, kas toetada eelnõu esimese lugemise lõpetamist.

Riigikogu pressiteenistuse teatel saatis komisjon eelnõu täiskogu ette järgmiseks teisipäevaks, kuid otsustas võtta eelnõu arutamiseks veel lisaaega ega langetanud seetõttu otsust, kas toetada esimese lugemise lõpetamist või teha ettepanek eelnõu tagasi lükata. Selle otsuse teeb komisjon oma esmaspäevasel istungil.

Õiguskomisjon arutas kooseluseaduse eelnõu juba eile hommikul ning otsustas eelnõu napi häälteenamusega toetada. Pärastlõunal selgus aga, et komisjoni otsused osutusid tühiseks, sest istungilt puudunud Kalle Laanetit asendas komisjonis reformierakondlane Imre Sooäär.

«Kahjuks alles tagantjärele tegime selgeks, et Laanet on küll Reformierakonna liige, kuid kuna ta fraktsiooni ei kuulu, siis ei saanud Sooäär teda tegelikult asendada,» ütles komisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Neeme Suur eile Postimehele.

Suur kinnitas eelmise nädala lõpus, et kindlasti ei soovi komisjon eelnõu menetlemisega kiirustada, mida näitab ka eelnõule antav pikk, 12. septembrini kestev muudatusettepanekute esitamise aeg. «Suveperioodi jooksul saaksime korraldada siis ka sisulisi arutelusid selle üle, mida eelnõus muuta,» märkis ta.

Õiguskomisjonile on eelnõu kohta oma arvamuse esitanud juba üle 40 eraisiku ja organisatsiooni. Suur kinnitas, et soovijatele antakse võimalus ka eelnõu menetlemises osaleda. «Kindlasti korraldatakse avatud arutelusid ja selleks on meil aega nii suve jooksul kui ka veel septembris,» ütles ta reedel.

Kui eelnõu esimene lugemine järgmisel nädalal lõpetatakse, võiks see Suure sõnul jõuda teisele lugemisele näiteks septembris, misjärel saab parlament otsustada seaduse vastuvõtmise.

Eelnõu annaks kõigile Eestis elavatele paaridele võimaluse oma kooselu registreerida. Selleks peaksid elukaaslased sõlmima notari juures kooselulepingu, kus tuleks valida varasuhe ning saaks kokku leppida ka näiteks pärimise küsimustes. Lepingu sõlmimisega kohustuksid elukaaslased üksteist vastastikku ülal pidama ja toetama.

Kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi asus justiitsministeerium analüüsima juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Veidi pärast praeguse kooseluseaduse eelnõu algatamist andis opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon kooselu reguleerimiseks parlamendi menetlusse konkureeriva eelnõu, millega tehtaks muudatusi perekonnaseaduses.

Õiguskomisjoni esimees on öelnud, et IRLi eelnõu võetakse komisjonis kõne alla järgmisel nädalal. «Sarnases graafikus nagu kooseluseadus liigub ka IRLi perekonnaseaduse muudatus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles