Saarlased teevad Soome mereväele patrullpaate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paaditootja Alunaut Norra disainer Øystein Jaer (vasakul) ja juht Mark Muru.
Paaditootja Alunaut Norra disainer Øystein Jaer (vasakul) ja juht Mark Muru. Foto: Erakogu

Saaremaal Tornimäel tegutsev paaditootja Alunaut võitis hanke Soome mereväele kolme patrullpaadi ehitamiseks ja lootust on veelgi suuremale tellimusele, kirjutab Saarte Hääl.

«Eesti paatide maine on hea ja aina paremaks läheb,» ütles Muru Postimehele. «Kohati on osa paadimudeleid isegi kallimad kui soomlaste-rootslaste mudelid, aga meie kvaliteet ja mudelid on paremad.»

Konkursil ei osalenud palju ettevõtteid, sest hange oli tehniliselt keeruline.

Soome mereväe korraldatud hanke raames peab Tornimäe tehases novembri lõpuks valmima kolm patrullpaati.

Hanke maht on veidi üle 300 000 euro.

Lisaks on Alunaudil hankega kohustus kliendi nõudmisel tarnida neile aastani 2017 viis samasugust alust, mis viiks tööde maksumuse 850 000 euroni.

Muru sõnul on Alunaut AC-22WH nime kandval paadil pikkust 6,8 meetrit ja laiust 2,8 meetrit.

Paat võib peale võtta kuus inimest ning 150-hobujõulise mootoriga liigutakse kuni 30-sõlmelise kiirusega.

Muru lisas, et see paat on nende valikus juba olemas olnud seeriapaadi edasiarendus ja tänu hanketingimuste sobimisele sai laiatarbekasutuseks mõeldud paadist töölaev.

«Nõuded mootorpaadi ergonoomikale, turvalisusele ja ka tugevusele on tööpaatide puhul rangemad,» selgitas ta.

Kõnealused paadid on Muru sõnul võrreldes tavalise huvipaadiga küllaltki rikkalikult varustatud ja lisaks paigaldatakse neile palju sõjaväepolitseile vajalikku eritehnikat.

Hankeni jõuti tema sõnul Stockholmi koostööpartneri juhatusel.

Paadile esitatavad detailsed nõudmised Alunaudile sobivad ja esitati ka pakkumine.

Muru lisas, et nende Oslos asuv inseneribüroost koostööpartner ja Alunaudi oma insenerid töötasid projekti kallal edasi, enne kui otsus teada saadi.

See annab Alunaudi juhi sõnul leevendust, arvestades väga kiiresti lähenevat tähtaega. Hilinemisi või kiirustamisest tulenevaid vigu endale lubada ei saa.

«Edasise tellimuse eeldus on kõigi muude tingimuste hulgas päris kindlasti ka see, et klient meie töö ja tarnega igati rahule jääks,» viitas Muru Alunaudi ees seisvale parajale väljakutsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles