Oettinger: Ukraina-Vene gaasikõnelused võivad kesta mitu päeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger Foto: SCANPIX

Ukraina ja Venemaa gaasikõnelusi vahendav Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger ütles teisipäeval, et kokkuleppeni jõudmisele võib kuluda päevi.

«Ehk järgmistel päevadel, aga mitte täna õhtul,» ütles Oettinger Brüsselis Euroopa Komisjoni hoonesse saabudes, et jätkata kõnelusi Ukraina ja Vene energeetikaministritega.

Kõneluste eesmärgiks on jõuda kokkuleppele Ukrainale tarnitava Vene gaasi hinnas ning vältida ühtlasi olukorda, kus Moskva peataks gaasitarned Ukrainale.

Venemaa on ähvardanud peatada gaasitarned kolmapäeval, kui Ukraina ei tasu oma Moskva sõnul 3,2 miljardi euro suurust võlga.

Ukraina on öelnud, et protestib gaasi eest maksmata jättes hüppelise hinnatõusu vastu. Vene kontsern Gazprom tõstis Moskva-Kiievi pingete ajal Ukrainale tarnitava gaasi hinda rohkem kui 80 protsenti 268 dollarilt tuhandest kuupmeetrist 485,5 dollarile.

Euroopa Liit saab umbes 15 protsenti oma gaasist Ukraina torude kaudu. Vene-Ukraina tülid tipnesid 2006. ja 2009. aastal Euroopa gaasitarnete katkemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles