USA otsustas alalise kohaloleku kasuks NATO idatiival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Ämaris.
USA sõjaväelased Ämaris. Foto: Toomas Tatar

USA suunab NATOsse kuuluvatesse Ida- ja Kesk-Euroopa riikidesse täiendavalt eliitvägede sõdureid, kes hakkavad välja õpetama kohalikke eriüksusi ning jäävad siia määramata ajaks.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste ütles Postimehele, et see jääb esialgu saladuseks, kas ja kui palju eriväelasi Eestisse saadetakse. Samuti see, kui kauaks nad siia jäävad.

«Kõike seda tehakse selleks, et Eesti riigi kaitset veelgi enam kindlustada,» ütles Jugaste Postimehele. «Hindame kõrgelt Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse otsust muuta erivägede kohalolek meie piirkonnas alaliseks.»

Jugaste sõnul on eestlaste ja USA sõdurite vahel juba pikemat aega kestnud tihe koostööd, mistõttu eeldatakse, et kahe riigi vaheline sõjaline koostöö ka jätkub.

Kaitseministeerium kuulis USA Euroopa maavägede otsusest Ida- ja Kesk-Euroopas kohalolekut suurendada uudisteagentuuri Reuters vahendusel.

Raadiojaama Ameerika Hääl teatel hakkab Venemaaga piirnevates NATO liikmesriikides alaliselt viibima umbes sada USA eliitväelast, vahendas BNS.

Meeskonnad hakkavad töötama mitmes riigis samaaegselt.

«Meie partneritega ühised õppused on nendel aladel toimunud alati,» ütles USA erivägede väejuhatuse (SOCEUR) esindaja kolonelleitnant Nick Sternberg.

«Vahe on selles, et nüüd hakkame me toetama eriüksuste alalist kohalolekut NATO idarindel,» selgitas ta.

Tema sõnul laiendas SOCEUR varem plaanitud õppuste mastaapi seoses vägivallapuhanguga Ukrainas.

Õppustel on harjutatud tänavalahinguid, reide dessantkaatritega, koordineeritud langevarjudessante ja õhulööke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles