Eesti miinijahtija hakkab Taani vetes piraate tõrjuma

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Cowan harjutab Läänemere suurimal mereväeõppusel miinijahtimist.
Admiral Cowan harjutab Läänemere suurimal mereväeõppusel miinijahtimist. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowan võtab tänasest osa Läänemere suurimast mereväeõppusest Baltops, kus meeskond peale miinide ka piraatide tõrjumist harjutab.

«Õppuse stsenaarium näeb ette, et keegi tuleb väikse paadiga ja mängib piraate,» ütles mereväe staabi nooremleitnant Aivo Vahemets Postimehele. 

Harjutuse eesmärk on tema sõnul rakendada laevakaitse ehk pardal olevad relvad selleks, et näha, kuidas meeskond piraatide tõrjumisega hakkama saab.

Taani vetes toimuval miinijahtimisharjutusel osaleb Admiral Cowan NATO miinitõrjeeskaadri koosseisus.

Möödunud nädalal alanud õppusel osalevad laevad harjutavad lisaks miinitõrjele, allveelaevade vastaseid operatsioone, piraaditõrjet, õhutõrjet ning teisi meresõja elemente.

Admiral Cowani komandöri vanemleitnant Tanel Leetna sõnul on meeskonna eesmärgiks saavutada miinijahtimises hea tulemus.

«Ehkki õppusel on meie eesmärgiks leida spetsiaalselt veesatud õppemiine, ei ole Läänemeres kunagi välistatud ka ehtsa meremiini peale sattumine, kui nii peaks minema, siis tegutseme vastavalt ja teeme leitud lõhkekeha ohutuks,» ütles Leetna.

Miinijahtimise käigus peab laevameeskond olema valmis vastutegevuseks õpperünnakutele, mis võivad õppusesse kaasatud vahendite abil tabada Admiral Cowani meeskonda nii õhust, merelt kui vee alt.

NATO 1. miinitõrjeeskaadrisse kuulub õppuse ajal üheksa laeva Belgiast, Eestist, Hollandist, Leedust, Lätist, Norrast, Poolast ja Saksamaalt.

Lisaks liitlasriikidele osalevad õppusel ka Soome, Rootsi ja Gruusia. Õppusest võtab osa Vahemeres paikneva Ühendriikide 6. laevastiku staabilaev USS Mount Whitney, Arleigh Burke klassi hävitaja USS Oscar Austin ning Ühendkuningriigi fregatt HMS Montrose.

Õppusega on seotud ka Ämari lennubaas Eestis, kus baseeruvad kaks Ühendriikide mereväe lennukit, mis samuti õppustel osalevad.

6. juunil alanud Baltops lõpeb järgmisel nädala lõpus Kielis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles