Laevakaitsjaid ähvardab jälle vangla

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad 2014. aasta 5. aprillil vanglast väljumas.
Laevakaitsjad 2014. aasta 5. aprillil vanglast väljumas. Foto: Tairo Lutter

Rohkem, kui seitse kuud tagasi Indias kinni võetud Eesti, Briti, Ukraina ja India rahvusest laevakaitsjaid ohustab nende tööandja AdvanForti sõnul taas vanglasse sattumine, sest kindlustusfirmad keelduvad väljamakseid tegemast ning mehed võivad elupaiga kaotada.

Teisipäeval pidi toimuma kohtuistung, kus oli plaanis arutada laevakaitsjate, nende hulgas 14 eestlase, vastu esitatud süüdistustest loobumist, kuid see jäi ära, sest prokurör ei ilmunud kohale. Välisministeeriumi sõnul toimub istung järgmise nädala alguses.

«Kuna istung ei toimunud, siis olid poisid äärmiselt nördinud. See oli neile šokk,» rääkis ühe laevakaitsja lähedane Postimehele. «Ma küsisin, kuidas tunne on. Vastus oli väga lakooniline – s-tähega algav neljatäheline sõna.»

Laevakaitsja omakse sõnul ütles advokaat, et istung võib toimuda homme-ülehomme, kuid samahästi ka esmaspäeval või teisipäeval. «Nad on väga tublid olnud. Nad on kaks nädalat pinge all olnud, et iga päev öeldakse, et kui firma pole homseks hotelliarvet tasunud, siis visatakse nad välja.»

5. aprillil vanglast vabanenud mehed elavad praegu Chennais asuvas kolmetärnihotellis Shelter. Nad peavad enda kohalviibimise registreerima iga päev hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa umbes kümne kilomeetri kaugusel asuvas Mylapore politseijaoskonnas.

AdvanFort teatas möödunud nädalal, et piraadikütid võivad vanglasse tagasi sattuda, sest kindlustusfirmad keelduvad väljamakseid tegemast. Nimelt väitis laevakaitsjate tööandja, et ligi aasta tagasi sõlmitud kindlustuspoliisid firmadega Aon, Lodestar ja Travelers peaksid katma reisimise, haiguse ja õnnetustega seotud kulutused. AdvanForti sõnul võivad aga laevakaitsjad vanglasse tagasi sattuda, kui neile ei suudeta pakkuda peavarju, toitu ja arstiabi.

«Selle asemel, et anda hädavajalikku abi, siis pärast seitse kuud meie toetamist, on Aon, Lodestar ja Travelers meid kuivale jätnud,» lausus AdvanForti omanik Al Farajallah. Ta avaldas aga lootust, et kindlustusfirmad siiski pakuvad tuge ja aitavad mehi.

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja AdvanFort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles