NATO loob Eestisse küberharjutusvälja

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas.
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras kohtus eile Ameerika Ühendriikides Norfolkis NATO arendusväejuhatuse ülema kindral Jean-Paul Palomerosega, kes kinnitas, et Eestisse NATO küberharjutusvälja loomise ettepanek on saanud alliansi väejuhatuse toetuse.

Eesti esitas alliansile taotluse kaitseväe küberlabori baasi NATO küberharjutusvälja loomiseks möödunud aastal. Tallinnas paiknevat harjutusvälja saaks kasutada nii NATO tervikuna kui kõik liikmesriigid oma küberõppuste ja üksuste sõjalise väljaõppe tarbeks, teatas kaitseväe peastaap.

«Sain täna kinnituse, et Eesti ettepanek luua Tallinnasse NATO küberharjutusväli on saanud väejuhatuse toetuse ja käib intensiivne ettevalmistustöö. NATO on projekti ellu viimiseks ette näinud sihtfinantseerimise, mis peaasjalikult kulub NATO infotöötluse taristu väljaehitamiseks,» lausus ta.

Terrase sõnul on Eesti huvi, et NATO tippkohtumisel Walesis otsustataks harjutusvälja loomine Eestisse.

Kaitseväe juhataja arutas kindral Palomerosega Ukraina ja Venemaa konflikti taustal NATO pideva kohaloleku tagamist Balti regioonis läbi rahvusvaheliste õppuste. NATO arendusväejuhatuse ülem kinnitas, et allianss on selleks võimeline ja peab kohalolekut väga tähtsaks. Terras rõhutas, et lisaks USA pidevale kohalolekule näeks Eesti hea meelega, et Eestis lehviks rohkem ka NATO liikmesriikide lippe.

Kaitsevägi lõi oma küberlabori 2012. aastal. Laboris saab läbi viia küberkaitseõppusi ja harjutusi, luua simuleeritud  küberkeskkondi, katsetada infotehnoloogilisi lahendusi ja töövahendeid. Laboris on korraldatud mitmeid NATO jaoks olulisi õppusi näiteks Cyber Coalition ja Locked Shields 2013. aastal, samuti teeb labor koostööd riigi infosüsteemi ameti, Kaitseliidu küberkaitseüksuse, Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli infotehnoloogia teaduskonnaga.

Kindralmajor Terras on ametlikul visiidil Ameerika Ühendriikides selle nädala esmaspäevast reedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles