Riigiprokuratuur ei alustanud Keskerakonna kuriteoteate alusel menetlust

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigiprokuratuur ei alustanud Keskerakonna esitatud kuriteoteate alusel kriminaalmenetlust teiste erakondade tegevuse uurimiseks avaliku raha kasutamisel.

«Analüüsides kuriteoteates ning selle lisades toodud asjaolusid, samuti tutvudes ka mõningate avalikest allikatest kättesaadavate materjalidega, jõudis riigiprokuratuur veendumusele, et kriminaalmenetluse alustamiseks puudub seaduslik alus,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Postimehele.

Ta märkis, et kuriteoteates toodud faktide pinnalt ei saa teha järeldusi ühegi kuriteo koosseisulise tunnuse võimaliku esinemise kohta.

Keskerakond esitas juuni alguses riigiprokuratuurile Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Reformierakonna reklaamide pärast kuriteoteate.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ja samasse erakonda kuuluv järelevalvekomisjoni liige Siret Kotka märkisid prokuratuurile saadetud kirjas, et on avastanud üheksa juhtumit, mille puhul on tekkinud kahtlus, et tegu on avalik-õiguslikest vahenditest rahastatud poliitilise reklaamiga. Nende hinnangul tuleks juhtumite uurimiseks alustada kriminaalmenetlust karistusseadustiku omastamise paragrahvi järgi.

Nii näiteks leiavad keskerakondlased, et avalik-õiguslikest vahenditest rahastatud poliitreklaamina tuleks käsitleda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi toetatavas ajalehes Koduomanik mullu sügisel avaldatud artiklit «Hea juht on korteriühistu edu võti», mille kirjutas kohalikel valimistel IRLi nimekirjas kandideerinud Urmas Mardi, ning artiklit «Koduomaniku õigusloome uudised», mille autor oli samuti IRLi nimekirjas kandideerinud Priidu Pärna.

Ka nimetasid nad pöördumises 2010. aasta novembris rahandusministeeriumi tellimusel postkastidesse jõudnud postitust, mis sisaldas euroinfobrošüüri, eurokalkulaatorit ja reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi pöördumist. Kuna samal ajal saatsid viis reformierakondlast tallinlastele oma euroteemalisi isikureklaami, näitab see keskerakondlaste hinnangul, et nad kasutasid administratiivset ressurssi oma isikureklaami võimendamiseks.

Pöördumises viitasid Toobal ja Kotka ka üle 10 aasta taguste riigikogu valimiste kampaaniale, kus nende sõnul kasutas «rohkesti» avalikku raha, näiteks lastevanemate liidu, koduomanike liidu ja Kredexi vahendeid, poliitikasse tulnud erakond Res Publica.

«2009. aasta Töömessi eel kasutas reformierakondlasest sotsiaalminister Maret Maripuu enda valitsemisalas olevat ressurssi Eesti Reformierakonna reklaamimiseks. Reformierakond tellitud reklaami eest ministeeriumile tasu ei maksnud,» märkisid nad.

Samuti pole keskerakondlased rahul Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed projekti raames tellitud isikufilmidega Reformierakonda kuuluvatest Tiina Lokk-Trambergist, Andrei Korobeinikust, Mati Raidmast, Keit Pentus-Rosimannusest ja Kristiina Ojulandist. Nende sõnul toetasid reformierakondlaste juhitud ministeerium ja sihtasutus nii viie reformierakondlase valimiskampaaniat.

Kaheksandaks viitasid nad ajalehele Kalamajakas, mida annab välja IRLi kuuluva Agu Laiuse juhitav Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja mille peatoimetaja on samasse erakonda kuuluv Liisa Pakosta. «Ajalehe tiraaž on 8000 eksemplari ning seda levitatakse peamiselt peatoimetaja valimisringkonnas. Arvestades, et ajalehe asutamise ja selle rahastamise otsuste tegemise ajal juhtis Siseministeeriumi IRLi kuuluv Ken-Marti Vaher, toetati varjatult IRLi liikmete valmiskampaaniat,» järeldasid keskerakondlased.

Lisaks nimetasid nad Tartu endise reformierakondlasest linnapea Urmas Kruuse mulluste kohalike valimiste eelset Tartu triatloni reklaamplakatit. «Arvestades triatloni toimumist vahetult enne 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisi, on nimetatu käsitatav Urmas Kruuse valimiskampaania rahastamisena Tartu linnavalitsuse vahenditest,» kirjutasid Toobal ja Kotka, kelle sõnul toetati triatlonit linnaeelarvest.

«Kirjeldatud üheksa juhtumi puhul on kahtlus, et mitmed riigiasutused ja ühingud teostasid näilikku avalikku huvi ebaseaduslikul viisil, mille varjatud eesmärgiks oli Eesti Reformierakonna ja IRLi valimisnimekirjades kandideerinud isikute ja nende erakondade huvide korruptiivne realiseerimine, kusjuures puudus selleks avalike vahendite kasutamiseks legitiimne põhjus,» seisab avalduses.

Samas sõnastuses seisukoha võttis keskerakondlaste valimisreklaamide kohta mai lõpuserakondade rahastamise järelevalve komisjon, mis tegi Tallinna linnajuhtidele esmalt ettekirjutuse ning pöördus seejärel avaldusega riigiprokuratuuri.

Riigiprokuratuur otsustas esmaspäeval alustada erakondade rahastamise järelevalve komisjoni avalduse alusel Tallinna keskerakondlastest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles