Professor: Medininkai massimõrv on inimsusevastane kuritegu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medininkai ainus ellujäänu Tomas Sernas.
Medininkai ainus ellujäänu Tomas Sernas. Foto: SCANPIX

1991. aasta Medininkai massimõrv lisatakse suure tõenäosusega inimsusevastaste kuritegude nimekirja, ütles Leedu rahvusvahelise õiguse professor Justinas Žilinskas neljapäeval kohtuistungil.


Leedu apellatsioonikohus küsitles eilsel istungil Mykolas Romerise Ülikooli rahvusvahelise ja Euroopa Liidu õiguse professorit 1991. aasta 31. juuli massimõrva kohtuasjas, mil nõukogude eriüksuse OMON liikmed tapsid Medininkai tollipunktis seitse relvitut Leedu politsei- ja tollitöötajat.

«Vaadates ajalist konteksti, ei olnud Medininkais toimunu ainus säärane vahejuhtum. Me võime alustada 1991. aasta 13. jaanuari riigipöördekatsest või isegi varasematest vahejuhtumitest. Igatahes paistab tapatöö inimsusevastaseks kuriteoks liigitamine mulle põhjendatuna,» ütles Žilinskas.

2011. aasta 11. mail mõisteti OMON-i endine ohvitser, Läti kodanik Konstantin Mihhailov massimõrvas osalemise eest eluks ajaks vangi. Kohtu otsuse kohaselt tegutses Mihhailov OMON-i ohvitserina üksusejuhi Tšeslav Mlõnniku juhtimise all ning pani koos kolleegide Andrei Laktionovi ja Aleksandr Rõzoviga toime Leedu tolli- ja politseiametnike ettekavatsetud mõrva.

Otsuse kaebasid edasi nii Mihhailov, kes peab ennast süütuks ning süüdistajad, kes nõuavad kuriteokoosseisu muutmist mõrvast "inimeste kohtlemiseks viisil, mis on rahvusvahelise õigusega keelatud".

Žilinskas on spetsialiseerunud rahvusvahelisele humanitaar- ja kriminaalõigusele.

Ta esitas 2013. aastal kohtule oma järelduse Medininkai sündmuste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles