NATO satelliidifotod viitavad Vene tankide saatmisele Ukrainasse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO avaldas mitu fotot, mis organisatsiooni sõnul tõstatavad küsimusi Venemaa rolli kohta Ida-Ukrainasse sõjatehnika saatmisel.

NATO sõnul on fotodel näha, et 30. mail oli Vene üksus Doni äärses Rostovis, kuid tanke seal polnud.

«6. juunil tehtud fotol on näha Vene üksust taandumas, mis meie arvates on kooskõlas Venemaa teatega väed sealt piirkonnast ära viia. Näha on aga kaheksa lahingtanki saabumist,» seisab NATO pressiteates.

«11. juunil on seal näha kümmet lahingtanki. Kolm nendest seisavad, neli on harjutuspiirkonnas ja kolm on veoautode peal, millega tanke transporditakse, mis viitab, et need viiakse kuhugile.»

12. juunil teatasid Ukraina ametnikud, et kolm lahingtanki ja mitu soomusveokit on tulnud Venemaalt Ukrainasse läbi Dolžanski piiripunkti, mis oli separatistide käes. Samu tanke nähti hiljem ka Donetski lähedal. Erinevalt Ukraina tankidest, puuduvad nendel märgistused ja kamoflaažvärv.

«Venemaa ametnikud on korduvalt üritanud kõrvale põigelda küsimustest, mis puudutavad nende rolli Ida-Ukrainas ja Krimmis. Faktide päevavalgele toomine on tähtis, et Venemaa avalikult oma tegude eest vastutusele võtta,» teatas NATO. «Kui värskeimad teated leiavad kinnitust, siis tähendab see kriisi suurt eskaleerumist Ida-Ukrainas ja Venemaa poolset Genfi kokkuleppe rikkumist.»


Vasakpoolsel fotol, mis on tehtud 30. mail on näha Vene üksust, mis koos teistega oli mitu kuud Ukraina piiri ääres. See asub 75 kilomeetri kaugusel Dolžanski piiripunktist. Antud piirkonnas pole näha lahingtanke. Keskmisel fotol, mis on tehtud 6. juunil on näha, et Vene üksus on lahkunud, kuid saabunud on kaheksa lahingtanki. Parempoolsel pildil, mis on tehtud 11. Juunil, on näha kümmet lahingtanki. Kolm nendest seisavad, neli on harjutuspiirkonnas ja kolm on veoautode peal, millega tanke transporditakse, mis viitab, et need viiakse kuhugile.

Parempoolne pilt detailsemalt.


Kaader 11. juunil avaldatud videost, millel on näha kahte T-64 tanki sõitmas läbi Ukrainas idaosas asuva Makiivka linna. Tankidega koos sõitval veokil lehvib Vene lipp. Tankidel puuduvad märgistused.


Kaader teisest 11. juunil avaldatud videost, millel on näha ühte T-64 sõitmas läbi Ukrainas asuva Snižne linna. Tankil puuduvad samuti märgistused.


Võrdlus: vasakul on foto märgistustega Ukraina T-64 tankist ja paremal märgistusteta T-64, mida Snižnes nähti.


Kaardil on välja toodud Ukraina linnad, kus tanke nähti ja Doni äärne Rostov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles