Tartu Ülikooli nõukogu otsustab täna teaduskondade edasise saatuse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna kogunes Tartu Ülikooli nõukogu, et arutada senati istungil vastuvõetud põhikirja, mille ettepanek on moodustada neli suurt teaduskonda.

17 poolthäälega 20-st otsustas ülikooli akadeemilisi üksusi esindav senat moodustada neli suurt teaduskonda – filosoofiateaduskond, sotsiaalteaduskond, arstiteaduskond ning loodusteaduskond. Järgmise sammuna peab nõukogu senati otsuse kas kinnitama või kasutama vetoõigust.

Kui nõukogu kinnitab uue põhikirja, läheb selle rakendamise kava ülikooli senati uue koosseisu ette, et oma esimesel istungil 29. augustil see arutlusele võtta. Loodavate teaduskondade koosseisu kuuluvate akadeemiliste üksuste täpsed nimed ning põhikirjad saavad paika 2015. aasta suve lõpuks. Põhikiri jõustub 1. jaanuaril 2016.

Nii õigusteaduskond kui ka usuteaduskond on nelja suure teaduskonna moodustamise vastu.

Tartu Ülikooli teadusprorektori ja põhikirja komisjoni esimehe Marco Kirmi sõnul on ülikool põhikirjaga seonduvaid muudatusi tänaseks arutanud enam kui poolteist aastat.

Komisjoni liige, endine TÜ üliõpilasesinduse esimees Kaspar Kruup toob uue põhikirja puhul ülikooli ajakirjas UT välja järgmist: «Komisjoni liikmena olen rahul, et pika töö tulemus lõpuks ka paberile sai. Nelja teaduskonna moodustumine on suur asi. Minu isiklik seisukoht on, et reformid võinuks veel mastaapsemad olla. Aruteludes sündis üldsuse arvamusi silmas pidades ülikooli juhtimissüsteemi teemal väga palju kompromisse. Mulle näib aga, et kompromissidele kannustanud mõningane konservatiivsus muudab meid tulevikule vastu astudes ohtlikult paindumatuks. Aga eks aastad näitavad, kui põhjendatud see ennustus on.»

Põhikirja komisjoni kuuluvad:

esimees: Marco Kirm, teadusprorektor, rektoraadi liige;
liikmed: Helsingi ülikooli professor ja endine rektor Kari Raivio, nõukogu liige;
praktilise filosoofia professor Margit Sutrop, valitsuse liige;
juhtimise professor Maaja Vadi, valitsuse liige;
tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet, väljastpoolt otsustuskogusid kutsutud liige;
võrdleva õigusteaduse professor Raul Narits, senati liige;
Anzori Barkalaja, Viljandi kultuuriakadeemia direktor, valitsuse liige;
Kaspar Kruup, üliõpilane, senati liige;
Aliis Liin, õigusnõunik, tugiüksuste esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles