Rootsi tegi lõpu kohustuslikule ajateenistusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sõdurid eelmisel kuul Stockholmis tegemas viimaseid ettevalmistusi kroonprintsess Victoria pulmaks.
Rootsi sõdurid eelmisel kuul Stockholmis tegemas viimaseid ettevalmistusi kroonprintsess Victoria pulmaks. Foto: SCANPIX

Rootsi loobus täna viimased 109 aastat kehtinud kohustuslikust sõjaväeteenistusest ning kavatseb armee täisprofessionaalseks muuta.

Kohustus aega teenida viidi Rootsis sisse 1901. aastal, kuid viimastel aastatel on nõuet leevendatud. Keskmiselt 11 kuud kestvasse ajateenistusse on võetud vaid neid, kes ise selleks soovi avaldavad, vahendas AFP.

Rootsi jäi kahes maailmasõjas neutraalseks, kuid tahtis külma sõja ajal omada võimalust vajadusel mobiliseerida 500 000 sõdurit. Ida ja lääne pingete kõrgajal käis sõjaväes ligi 85 protsenti Rootsi noortest meestest. Nende osakaal on aga järsult vähenenud ning viimastel aastatel teenis aega keskmiselt 5000 sõjaväelast, nende seas ka mitusada naist.

Päevaleht Dagens Nyheter nimetas juhtkirjas valitsuse mullust otsust ajateenistusest loobuda õigeks, kuna sellele pole nüüd, mil külm sõda ammu lõppenud, enam mingit vajadust.

Tabloid Aftonbladet aga väljendas kartust, et enam kui sajandi kehtinud kohustuse lõpuga on ohus ka ühiskondliku vastutuse põhimõte Rootsis.

«Seos kohustuste ja õiguste vahel on muutunud üha ebaselgemaks,» kirjutas kolumnist Kennet Andreasson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles