Äsja Eestisse saabunud USA sõdurid lähevad Itaaliasse tagasi

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis 50 päeva veetnud 173. õhudessantbrigaadi kompanii ülem Dwayne Steppe.
Eestis 50 päeva veetnud 173. õhudessantbrigaadi kompanii ülem Dwayne Steppe. Foto: Simmo Saar / kaitsevägi

Ameerika Ühendriikide maaväe «taevasõdurid», kes 50 päeva tagasi Eestisse saabusid, lahkuvad lähipäevil, et teha ruumi uuele üksusele.

Ameerika Ühendriikide maaväe 173. õhudessantbrigaadi pressiesindaja Michael Weismani sõnul lahkuvad praegu Eestis olevad USA taevasõdurid lähipäevil ning asemele tulevad uued sama brigaadi sõdurid.

«Nii saavad ka uued sõdurid Eestis samasuguseid kogemusi.» põhjendas Weisman.

28. aprillil saabunud sõdurid lähevad kõigepealt tagasi Itaalias asuvasse Vicenza baasi ning seejärel saadetakse vähemalt osad neist Lätti ja Leetu.

Ka järgmised Eestisse saabuvad sõdurid jäävad siia umbes paariks kuuks, kuigi esialgu ütlesid üksuse esindajad, et üks kompanii püsib Eestis umbes neli kuud.

Uus umbes 150-liikmeline üksus hakkab samuti Eestis õppustel osalema. Millistel täpsemalt, seda Weisman öelda ei osanud.

Õhudessantväelased osalesid Eestis suurõppusel Kevadtorm ning USA juhitaval Balti riikide õppusel Saber Strike.

Neile jagati Eesti langevarjuri rinnamärgid kahe hüppe eest, mille nad Ämari lennubaasis läbi viisid.

USA sõdurite kohalolek Eestis on osa NATO heidutusmeetodist Ukraina kriisi kontekstis.

Ka on nii USA maaväeminister John M. McHugh kui ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen öelnud, et NATO vägede kohalolek kinnitab eestlastele, et NATO peab kinni viiendast artiklist ehk ohu korral kaitseb liitlasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles