Poola peaminister nimetas lindiskandaali riigipöördekatseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Salajane lindistus, mis paljastab väidetava kokkuleppe rahandusministri tagandamiseks, on katse valitsust ebaseaduslikul teel kukutada, ütles peaminister Donald Tusk.

Skandaal sai alguse, kui Poola meedia avaldas laupäeval väidetavalt möödnud aasta juulist pärineva kahetunnise salvestuse. Selles lubab väidetavalt keskpanga juht Marek Belka siseminister Bartłomiej Sienkiewiczile, et aitab järgmisel aastal toimuvateks üldvalimisteks valmistuva valitsuse rahaprobleemidest välja tingimusel, et rahandusminister ametist vabastatakse.

Sel ajal rahandusministrina töötanud Jacek Rostowski, kes kuulub peaministripartei Kodanikeplatvorm (PO) ridadesse, vahetati välja mullu novembris, kuid pole selge, kas seda tehti Belka nõudmise täitmiseks.

«Tegemist on organiseeritud katsega kukutada valitsus ebaseaduslikul teel,» ütles Tusk täna toimunud pressikonverentsil, kinnitades, et tal pole kavas nõuda oma erakonnakaaslasest Sienkiewiczi tagasiastumist. «Nende avalduste esialgne analüüs ei viita mingisugustele seadusrikkumistele,» lisas valitsusjuht.

Poola suurima opositsioonierakonna Seaduse ja Õigluse (PiS) partei liider Jarosław Kaczyński lubas korraldada parlamendis umbusaldushääletuse. «See valitsus petab avalikkust,» ütles Kaczyński täna. «Donald Tuski valitsus ei suuda tagada julgeolekut ega mõista Poola huve.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles