USA kutsus Venemaad ja Ukrainat gaasitülis kokkuleppele jõudma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina energeetikaminister Juri Prodan
Ukraina energeetikaminister Juri Prodan Foto: SCANPIX

USA välisministeerium kutsus esmaspäeval Venemaad ja Ukrainat üles lahendama tüli, mis on praktiliselt peatanud gaasitarned Ukrainasse.

Ühendriikide välisministeeriumi eestkõneleja Jen Psaki ütles ajakirjanikele, et USA hinnangul on Euroopa Liit teinud «mõistliku kompromissi» ja seda võiks teha ka Moskva.

Ukraina teatas, et Venemaa on pärast läbirääkimiste nurjumist vähendanud gaasitarneid ning saadab Ukrainale gaasi vaid Euroopa vajaduse korvamiseks.

EL ostab Venemaalt 39 protsenti vajaminevast gaasist, millest ligi pool jõuab Ukraina kaudu Poolasse, Slovakkiasse, Ungarisse ja Rumeeniasse ning sealt edasi Austriasse, Tšehhisse, Sloveeniasse, Itaaliasse ja Bulgaariasse.

Ukraina kasutab gaasivarusid tagamaks gaasivoo jätkumist Gazpromi klientidele Euroopa Liidus ka juhul, kui Venemaa tarnetega tekib probleeme. Samuti võib Ukraina, nagu Kiiev on teinud varasemate gaasitülide ajal, kasutada varusid oma tarbeks, mis seaks ohtu tarned ELi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles