USA hoiatas Venemaad uute meetmete eest Ukrainaga seoses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria Nuland
Victoria Nuland Foto: SCANPIX

USA hoiatas esmaspäeval Venemaad, et on jõudnud Euroopa liitlastega üksmeelele uute sanktsioonide osas, kui Moskva jätkab Ukraina idaosa destabiliseerimist.

«Me oleme jõudnud üksmeelele selles osas, kuidas järgmised majandussanktsioonid välja hakkavad nägema ja ka üksikisikute osas, keda uute meetmete nimekirja lisatakse,» ütles USA välisministri abi Euroopa ja Euraasia asjades Victoria Nuland kõneledes iga-aastasel foorumil, mida korraldab Saksamaa Marshalli Fond.

Nulandi sõnul töötavad USA ja Euroopa Liit praegu välja tervet seeriat sanktsioone, mis puudutavad energia-, pangandus- ja kaitsesektorit.

Nuland süüdistas Venemaad, et see on teinud uusi jõupingutusi separatistide abistamisel ja seda erakordselt ohtlikul moel, sest on saatnud neile tanke ja raketisüsteeme.

«Pole kahtlust, et meil leidis aset eelmisel nädalal olukorra järsk ja tõsine halvenemine Ukrainas,» tõdes Nuland viidates Ukraina armee lennuki allatulistamise venemeelsete poolt. Rünnakus sai surma 49 Ukraina sõjaväelast.

Nuland tervitas siiski viimasel ajal tekkinud dialoogi Ukraina vastvalitud presidendi Petro Porošenko ja Venemaa presidendi Vladimir Putini vahel.

«Euroopa Liit ja USA hindavad igapäevaselt olukorda Ukrainas saates Putinile samas signaali, et kui ta ei muuda kurssi, siis on sellel hind,» seletas Nuland.

Nuland kordas, et Washington ei kiida heaks Prantsusmaa kavatsust anda Venemaale üle Mistrali sõjalaevad.

«Me tegime juba enne Ukraina kriisi väga selgeks, et meil on suur mure seoses Mistralite müügiga. Ja pole tagasihoidlikud olnud ka selle rõhutamisel, et meie arvates on praegu aeg selleks täiesti kohatu,» lõpetas Nuland.

Ukraina idaosas Donetski ja Luganski oblastis valitsusvägedega võitlevates rühmitustes on kokku 15 000 kuni 20 000 meest, kellest «üle poole on saabunud Venemaalt», ütles esmaspäeval Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Andri Parubi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles