Vilja Savisaar-Toomast loobub riigikogu liikme mandaadist

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast Reformierakonna valimispeol
Vilja Savisaar-Toomast Reformierakonna valimispeol Foto: Viktor Burkivski

Reformierakonda kuuluv Euroopa Parlamendi saadik Vilja-Savisaar Toomast otsustas loobuda europarlamenti valitud keskerakondlase Yana Toomi asemel riigikogu liikme kohale asumisest.

«Kaalusin pikalt ja põhjalikult võimalust Yana Toomi asendusliikmena riigikogus tööle asuda. Jõudsin aga järeldusele, et hetkel on mandaadist loobumine eetilisem kui selle vastuvõtmine,» põhjendas Savisaar-Toomast oma otsust.

Ta märkis, et 2011. aastal toimunud riigikogu valimised andsid parlamendi liikme koha Keskerakonnale, mitte tema praegusele koduerakonnale Reformierakonnale.

«Teiseks on pärast parlamendi suvepuhkust järgmiste riigikogu valimisteni ainult kuus reaalset töökuud, mille jooksul pole võimalik minu poolt algatatud eelnõusid lõpuni menetleda,» sõnas ta.

Savisaar-Toomast plaanib pärast europarlamendist lahkumist jätkata oma tegevust Eesti poliitikas ning tema sõnul saab seda edukalt teha ka esialgu parlamenti kuulumata.

«2015. aasta märtsis soovin taotleda Eesti valijatelt riigikogu mandaati juba Reformierakonna nimekirjas ning neljaks aastaks, mitte kuueks kuuks,» lausus ta.

Savisaar-Toomast astus Keskerakonnast välja veidi rohkem kui aasta pärast eelmiseid riigikogu valimisi ehk 2012. aasta aprillis. Reformierakonnaga ühines ta mullu juuni keskel.

Praegu on Reformierakonnal riigikogus 35, Isamaa ja Res Publica Liidul 22 ning nii Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal kui Keskerakonnal 21 häält. Lisaks kuulub parlamenti kaks parteitut saadikut: Andres Herkel ja Lembit Kaljuvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles