Hiidlased peavad hakkama passi saamiseks pealinna sõitma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Rahahädas kodakondsus- ja migratsiooniamet kavatseb lähiajal sulgeda Kärdla büroo ning hiidlastel tuleb varsti passi saamiseks kulutada terve päev, et see kas pealinnast või Pärnust ära tuua.


Hiiumaa inimesele tähendaks dokumendi järele minemine kas Pärnusse või Tallinna umbes pooletunnist sadamassesõitu, pooletunnist ooteaega, pooleteisttunnist praamisõitu ja paaritunnist auto- või bussisõitu mandril asuvasse büroosse, kirjutab Hiiu Leht. Kokku teeb see ligi neli ja pool tundi ainult üks ots. 

Eelmisel neljapäeval kohtus Hiiu maavanem Hannes Maasel kodakondsusameti  haldusdirektori Veiko Kopamehega, kelle esimene argument büroode sulgemise kohta oli tüüpiline - on vaja kokku hoida.


Väikesed bürood nõuavad tõepoolest palju ülalpidamisraha, oluliselt rohkem kui suurtes linnades, kuid kohaliku maavanema vastus sellele argumendile oli, et «siis võiks kõik 10 000 hiidlast panna ühte suurde Mustamäe majja, oleks ka regionaalpoliitikamure murtud!»

Maavanema sõnul ei võta pensionär passi saamiseks ette mandrilkäiku ja nii jääbki isikut tõendav dokument tegemata.

Notar Maira Katteli sõnul on ka praegu neid, kellel ei ole isikut tõendavat dokumenti ning need inimesed ei saa teha tehinguid ega käia valimas, sest nende isikusamasust ei ole võimalik tuvastada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles